Twinkle | Digital Commerce

Amazon in zee met CB voor Nederlandse boekverkoop

2017-11-11
180101
  • 1:30

Amazon verkoopt sinds kort Nederlandse boeken op zijn Britse site. Nederlandstalige titels van verschillende uitgevers zijn uit voorraad leverbaar. Amazon sloot naar verluidt een deal met distributeur CB, voorheen bekend als het Centraal Boekhuis.

In de zomer van vorig jaar werd er veel gespeculeerd over de opening van een Nederlandse site van Amazon. De grootste webwinkelier ter wereld zou toen onderhandelingen hebben gevoerd met PostNL en CB, maar die bedrijven bevestigden noch ontkenden dat destijds.

Koppeling
Mustreads schrijft dat het verlieslijdende Amazon met de hulp van CB inmiddels Nederlandstalige boeken aanbiedt op het Engelstalige Amazon.co.uk (voorbeeld). De nieuwssite stelt vast dat veel Nederlandse boektitels al wel te vinden zijn op de site, maar dat ze nog niet kunnen worden geleverd. ‘Currently unavailable’, staat er dan bij. Uit het feit dat de titels wel opduiken blijkt volgens Mustreads dat een koppeling met het systeem van CB is gelegd.

Bezorging
Nederlandse kopers kunnen opteren voor gratis bezorging als ze 3 tot 7 dagen kunnen wachten op de levering. Ze kunnen tegen betaling kiezen voor standaardlevering binnen twee tot drie dagen of voor levering op de volgende dag.

Nieuwe klanten voor CB
CB, dat zich met zijn diensten behalve op de boekenbranche ook op de mode en zorg is gaan richten, werkt sinds kort voor een andere Amerikaanse internetgigant: Google. Het Nederlandse bedrijf faciliteert sinds begin deze maand de levering van e-books via Google Play. De samenwerking met Amazon heeft vooralsnog alleen betrekking op fysieke boektitels. Overigens moet Amazon net als Nederlandse aanbieders voldoen aan de Wet op de vaste boekenprijs.

CB verwees voor commentaar over de samenwerking naar Amazon, omdat het bedrijf - tenzij anders afgesproken - zelf geen uitspraken doet over klanten of prospects. Twinkle wacht nog op een reactie van Amazon.