Twinkle | Digital Commerce

Eerste afhaalpunt in winkel Albert Heijn beperkt open

2017-11-11
180101

Albert Heijn heeft een eerste Pick Up Point geopend op de vloer van een winkel. De primeur is voor Katwijk, binnenkort volgen supers in Amstelveen en Heemskerk. Afhalen bij het speciale loket kan alleen op gezette tijden. Het gaat vooralsnog om een test, maar AH ziet veel potentie.
 
Na de stand alone Pick Up Points (PUP’s) en afhaalpunten naast winkels kent Albert Heijn nu een derde afhaallocatie voor webshoppers: op de vloer van de supermarkt. De eerste instore PUP in Katwijk werd gisteren geopend. Het speciaal gebouwde minimagazijn bevindt zich bij binnenkomst van de supermarkt, ‘nog voor de poortjes’, aldus Anoesjka Aspeslagh. De woordvoerster stuurde de volgende foto toe ter illustratie:

Bemand loket
Klanten van Ah.nl kunnen er voortaan voor kiezen hun boodschappen af te halen in de supermarkt in Katwijk. Dat kan op maandag tot en met donderdag van vier uur ‘s middags tot acht uur ’s avonds, op vrijdag en zaterdag de hele dag (van 8.00 uur tot 20.00 uur). De openingstijden zijn beperkt omdat het loket continu bemand moet zijn en de ervaring leert dat afhalers op werkdagen vooral tussen vier en half zeven komen voorrijden. Albert Heijn heeft er daarom al toe besloten om afhalers variabele servicevergoedingen in rekening te brengen. ‘De tarieven in de verschillende tijdvakken liggen voor alle soorten PUP’s even hoog', aldus Aspeslagh.

‘Sneller schakelen’
Volgens de woordvoerster bieden PUP’s in winkels mogelijk een manier voor Albert Heijn om zijn afhaaloptie snel breder beschikbaar te maken. ‘Het biedt heel veel mogelijkheden om het op deze manier te doen, onafhankelijk van vergunningstrajecten. We kunnen sneller schakelen, maar ik benadruk wel dat het nu nog gaat om een experiment. Daarbij komt dat zeker niet al onze winkels geschikt zijn voor zo’n afhaalpunt. Een PUP moet in alle gevallen goed bereikbaar zijn en je moet er je auto makkelijk kwijt kunnen.'

Zelfstandig
De instore afhaalpunten van Albert Heijn draaien zelfstandig binnen de muren van een supermarkt. Ze hebben eigen personeel en de omzet valt buiten de inkomsten die het filiaal worden toegerekend. Consumentenbestellingen worden klaargemaakt in een van AH’s Home Shop Centers en in kratten en tassen bij de PUP geleverd. Afhalers kunnen hun boodschappen met een speciaal ontworpen wagentje naar hun auto rijden.

Afhaalpunten Bol.com
Bijna alle vestigingen van Albert Heijn worden deze weken een afhaallocatie voor Ahold-zusje Bol.com. Klanten van die webwinkel kunnen terecht bij de servicebalies in de winkels om hun Bol.com-bestelling af te halen. De instore PUP’s van Albert Heijn staan daar los van, hoewel bestellingen van Bol.com desgewenst ook daar kunnen worden bezorgd.