Twinkle | Digital Commerce

Duizend euro per maand voor zelfstandige pakketbezorgers

2017-05-27
295201
  • [nieuws]
  • 1:23

Zelfstandige pakketchauffeurs die bezorgen voor PostNL kunnen voortaan rekenen op een bruto weekloon van 1.000 euro per week bij de reguliere 145 tot 155 stops per dag. Bij routes met minder stops wordt maatwerk geleverd.


Dat is de kern van een akkoord dat PostNL heeft gesloten met FNV Bondgenoten en zelfstandige pakketbezorgers. Woordvoerder Werner van Bastelaar zei eerder deze week tegen Twinkle dat PostNL streeft naar een weekloon van 900 euro voor zelfstandige chauffeurs. Daar is getuige de persverklaring van zojuist 100 euro bovenop gekomen.

Aanspreekpunt, commissie, collectief
Overeengekomen is verder dat er op drie depots in de Randstad een aanspreekpunt komt voor subcontractors. PostNL zal periodiek overleg gaan voeren met een nog op te richten collectief van ZZP’ers. Daarnaast wordt een commissie geïnstalleerd die bestaat uit een afvaardiging van de zelfstandige pakketbezorgers, drie vertegenwoordigers van PostNL en een onafhankelijke voorzitter. Subcontractors kunnen daar terecht wanneer zij zich bij beëindiging van hun contract onheus behandeld voelen.

Geen hinder van staking
In het akkoord is ook opgenomen dat de actievoerende pakketbezorgers geen hinder zullen ondervinden van het feit dat zij actie hebben gevoerd. De termijn die PostNL heeft om afspraken met bezorgers op te zeggen wordt verlengd van één naar drie maanden.

Werkzaamheden hervat
Met het akkoord komt een eind aan de stakingen van de afgelopen dagen, die gevolgen hadden voor grote delen van ons land; de meeste Nederlandse huishoudens moeten rekening houden met vertraging in de pakketbezorging door de marktleider. De afleverservice zal naar verwachting snel weer op het oude niveau komen, nu pakketchauffeurs hun werkzaamheden hervatten, laat PostNL de media weten.