Twinkle | Digital Commerce

Magazijnlonen Amazon en Zalando houden Duitse gemoederen bezig

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:29

Terwijl Duitse magazijnmedewerkers van Amazon strijden om meer salaris, heeft concurrent Zalando een loonsverhoging aangekondigd. Het basisloon voor medewerkers in zijn eigen magazijnen gaat van 8,53 euro naar 8,79 euro. Amazon-medewerkers verdienen echter al meer.

Een Zalando-woordvoerder sprak gisteren in de Berliner Morgenpost van een ‘gebruikelijke jaarlijkse loonsverhoging’ voor zo’n 2.500 magazijnmedewerkers, maar de eigen fulfilmentcentra van Zalando bestaan nog niet zo lang; het snel groeiende e-commerce bedrijf opende pas afgelopen najaar de eerste eigen magazijnen in Erfurt en Brieselang, waarin ook andere webverkopers terecht kunnen.

Gnadenloss billig
Daarvoor vond de orderafhandeling van Zalando geheel plaats in magazijnen van logistieke partners. Zalando hield het Nederlandse Docdata grotendeels verantwoordelijk voor de slechte arbeidsomstandigheden in Großbeeren, die aan de kaak werden gesteld in de tv-documentaire 'Gnadenloss billig'. Aangescherpte protocollen zouden dat voor de toekomst moeten voorkomen.

Meer bij Amazon
Volgens de Berliner Morgenpost verdienen de circa duizend Docdata-magazijnmedewerkers voor Zalando in Großbeeren momenteel tussen de 7,58 euro en 7,80 euro per uur, minder dus dan hun collega’s in Zalando’s eigen fulfilmencentra. Die verdienen weer minder dan de vele duizenden werknemers in de acht Duitse magazijnen van Amazon (tussen de 9,65 euro en 11,12 euro), die aan de hand vakbond Ver.di strijden voor meer loon (tussen de 11,47 euro en 11,96 euro). Hun arbeidsomstandigheden waren enkele maanden geleden ook onderwerp van heftige discussie in Duitse media.

‘Nog geen winst’
Zalando zoekt de verklaring voor het prijsverschil met Amazon in de leeftijd van het bedrijf; het bestaat pas sinds 2008 en ‘außerdem sind wir noch nicht profitabel’. De lonen zouden zich in de toekomst richting die van Amazon ontwikkelen. Zalando boekte afgelopen jaar, dat Amazon overigens ook met rode cijfers afsloot, een verlies van ruim 90 miljoen euro.