Webwinkels en brancheorganisaties eisen actie van banken en overheid om het digitale betalingsverkeer beter te beveiligen. Het ministerie van Justitie geeft geen prioriteit aan de bestrijding van acties van hackers en criminelen, zo stelt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org.
Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) vanochtend.
Vorige week hebben webwinkeliers meerdere dagen schade opgelopen door de onbeschikbaarheid van iDeal. De betaalmethode was vrijdagmiddag lange tijd amper te gebruiken door Nederlandse webshoppers. Dit had te maken met een cyberaanval (DDoS) van hackers op servers van ING. De bank kwam eerder vorige week al negatief in het nieuws door een grote saldostoring.
Terugslaan
Om wat aan deze aanvallen te doen, doen thuiswinkelorganisaties en webwinkeliers nu een beroep op de overheid. Zij geeft volgens Jongen echter prioriteit aan de bestrijding van kinderporno en terrorisme, terwijl cybercrime ook een probleem is. 'De schade voor webwinkels dankzij de onbeschikbaarheid van iDeal is aanzienlijk. Het gaat om een bedrag van zeven miljoen euro per uur', zei Jongen afgelopen vrijdag tegen de NOS. 'Het wordt tijd dat er maatregelen worden genomen.'
Volgens Minister Opstelten van Justitie is de bestrijding van cybercrime óók prioriteit, maar Jongen zegt vanochtend tegen het FD dat de overheid nu de daad bij het woord moet voegen: ‘We moeten in staat zijn om bij een aanval ook terug te slaan.’ Detailhandel Nederland pleit voor ‘betere communicatieprotocollen, noodmaatregelen en backup-systemen’, zo zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie in de krant.
Houding van banken
Ad Scheepbouwer, grootaandeelhouder bij Wehkamp.nl, hekelt de houding van banken als het om cybercrime gaat. Zij ontkennen het probleem volgens hem. ‘Als klanten de dupe worden van fraude, keren zij uit coulance de schade maar liever meteen uit’, zegt Scheepbouwer in het FD. Hij waarschuwt daarmee dat de banken op deze manier het innovatieve vermogen van de hackers financieren en onbedoeld bijdragen aan nieuwe cyberaanvallen. Om de aanvallen te bestrijden, is volgens Scheepbouwer zowel bij de overheid als het bedrijfsleven kennis van beveiliging en een gevoel van urgentie nodig. ‘Het ontbreekt aan allebei’, zegt de Wehkamp-aandeelhouder.
Pfff. Mijn vertrouwen in de banken dalen nu ook met het uur. Bijv. internetbankieren op mijn smartphone durf ik ook niet echt meer. ook heb ik nu best veel gepint zodat ik in ieder geval genoeg cash voor de komende tijd op zak heb. Voor het geval dat...Wil natuurlijk wel eten voor mijn kinders kunnen halen, want vorige week lukte dat met mijn ING pas niet! (+ genant bij de kassa)