Twinkle | Digital Commerce

Rakuten’s Play.com alleen nog marktplaats

2017-05-27
180101
  • 1:14

Rakuten, de Japanse eigenaar van Play.com , stopt met de eigen verkoopactiviteiten op die site. Vanaf maart is Play.com slechts nog een handelsplatform voor externe verkopers. Het besluit van Rakuten volgt op nieuwe belastingwetgeving.

De Britse regering maakte vorig jaar een einde aan belastingvoordelen voor bedrijven op de Kanaaleilanden: wie producten vanaf die eilanden verzond, hoefde geen btw af te dragen bij artikelen onder de 15 pond.

Rakuten heeft aan de BBC bevestigd dat het staken van de eigen verkoopactiviteiten samenhangt met het schrappen van de uitzondering. Play.com zal Jersey, bij het Franse Normandië, verlaten en ruim tweehonderd mensen verliezen hun baan. Ongeveer net zoveel mensen blijven werken voor Play.com, dat hoofdkantoor gaat houden in Cambridge.

Open deuren
Rakuten werd in september 2011 eigenaar van Play.com, dat tot afgelopen najaar alleen (miljoenen) eigen producten aan de man bracht. In oktober werden de deuren geopend voor third party sellers, die het domein binnenkort dus voor zich alleen hebben. Play.com, de afgelopen jaren goed voor een omzet van ruim een half miljard pond, helpt deze derde partijen desgewenst met het ontwerpen van storefronts voor het platform en met online marketing.

Rakuten in Europa
Het Japanse Rakuten bouwt aan krachtige online marktplaatsen op grote Europese markten. De overname van Play.com was de derde op ons continent: medio 2010 werd het Franse PriceMinister ingelijfd, in de zomer van 2011 werd Rakuten eigenaar van het Duitse webwarenhuis Tradoria.