Twinkle | Digital Commerce

V&D neemt afhandeling weborders in eigen hand

2017-11-08
180101

Met de opening van een nieuw distributiecentrum (dc) in Nieuwegein neemt V&D de fuliflment van weborders grotendeels over van Docdata. Het werd te duur om de logistiek voor de warenhuizen en het webwarenhuis helemaal los van elkaar te laten bestaan.

V&D’s directeur operations & logistics Theo Heemskerk vertelt dat in het maartnummer van Logistiek. De warenhuisketen huisvestte complete assortimenten op verschillende plekken. ‘Dat zet het rendement van de prille e-commerce business onder druk’, concludeert het vakblad.

Automatisering
Steeds meer van V&D’s weborders zullen voortaan in het centrale distributiecentrum in Nieuwegein worden klaargemaakt voor verzending. Heemskerk laat weten dat de nummer 39 uit de Twinkle100 niet alleen zocht naar een kosteneffectievere, maar ook naar een beter beheersbare oplossing. ‘Integratie van beide voorraden zorgt daarnaast voor voldoende volumes om te gaan werken met automatische material handling systemen.’

Extra aankopen in winkel
‘Daar komt nog wat bij’, vertelt Heemskerk verder aan Logistiek: ‘We zien dat ook onze online klanten in veel gevallen hun bestelling komen ophalen in de winkel. En dat ze dan vaak bovendien extra aankopen doen. We hebben ons proces nu zo ingericht, dat we in dezelfde wagen zowel initiële – zeg maar push – leveringen kunnen bezorgen, als ook online bestellingen en naleveringen van artikelen die niet meer in de winkel voorradig zijn. Zo maken we minder kosten en vermijden we voorraadrisico’s.’

V&D verhuist in ieder geval de eigen merkvoorraden voor online orders van Docdata naar het nieuwe distributiecentrum. Wat er met de artikelen van andere merken gaat gebeuren is vooralsnog onduidelijk.

Hema
Heemskerk werkte voor zijn indiensttreding bij V&D voor Hema, tot 2005. Die warenhuisketen worstelde lang met de vraag of het de e-fulfilment nog wel zelf wilde blijven doen. Met de opening van het zogenoemde eDC, een speciaal distributiecentrum voor online verkoop, heeft Hema die vraag in 2010 bevestigend beantwoordt.

De Bijenkorf
Waar V&D fulfilment en e-fulfilment in één centrum samenbrengt en Hema juist met gescheiden centra werkt, doet de Bijenkorf het weer anders. Dat warenhuis laat de e-fulfilment aan Docdata. In Waalwijk werd afgelopen november een speciaal verzendhuis geopend voor Debijenkorf.nl.