Twinkle | Digital Commerce

Kamervragen over creditcardfraude

2017-05-26
172129

Naar aanleiding van artikelen over creditcardfraude in de Telegraaf heeft de PvdA afgelopen week in de Tweede Kamer vragen gesteld aan Staatssecretaris van Economische Zaken Heemskerk. Oproepen van Thuiswinkel.org in de Telegraaf leidden ook tot aandacht voor deze problematiek in het RTL Nieuws.

Vandaag zal ik in het halfjaarlijkse Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer opnieuw pleiten voor een nationaal onderzoek naar de aard en omvang van deze vorm van (creditcard en bancaire) fraude én voor een landelijk loket waar aangifte mogelijk is en opsporing wordt gebundeld.

Het is goed dat de politiek nu ook een en ander oppakt. De PvdA-kamerleden Vos en Smeets hebben aan Heemskerk gevraagd naar de stand van zaken rond de aanpak van dit soort fraude. Daarbij vraagt de partij zich af of Economische Zaken beschikt over cijfers op dit gebied en of hij inzicht heeft in de maatregelen die creditcardmaatschappijen en webwinkels zelf nemen.

Ook wil de PvdA weten of Heemskerk zelf plannen heeft voor de aanpak en zo nee, of hij bereid is met relevante partners tot een plan van aanpak te komen. Uit de vragen valt verder op te maken dat de PvdA vindt dat fraude met creditcards slecht is voor de verkoop via het web en het vertrouwen in elektronisch betalingsverkeer. Bovendien vreest de partij dat 'deze praktijken van oplichters de ontwikkeling van kopen via het web kunnen hinderen'.

Een volledig overzicht van de Kamervragen vindt u hier.