Twinkle | Digital Commerce

Webshop Kring-apotheek geopend

2017-11-11
170130
  • 2:09

Kring-apotheek heeft een webwinkel geopend waarin medicijnen die geen recept behoeven zijn te bestellen. De geneesmiddelen kunnen thuis worden bezorgd of opgehaald bij een apotheek in de buurt.

Nagenoeg alle 325 Kring-apotheek participeren in het online-verkoopkanaal. Ieder konden ze aangeven hoe groot het gebied is dat ze willen bestrijken met de bezorging van online-bestellingen.

Onderzoek
Yvonne Matthijsse van Kring-apotheek BV verheldert: ‘Al onze apotheken bezorgen natuurlijk medicijnen, maar ze doen dat niet allemaal voor de webwinkel.' Er zijn dus apothekers die online-bestellingen bezorgen in het verzogingsgebied van een collega. Matthijsse: 'Overigens blijkt uit onderzoek dat ongeveer de helft van mensen een online-bestelling het liefst ophaalt in de apotheek.’

Daarin zit hem volgens Matthijsse ook de meerwaarde die haar organisatie biedt ten opzichte van partijen die alleen online verkopen: ‘Wij bieden de vertrouwde zorg van de Kring-apotheek, maar combineren dat nu met het gemak van internet.’ Onderzoek dat de Consumentenbond vorige week presenteerde, liet zien dat medicijnverkoop op internet het domein is van partijen die het niet zo nauw nemen met geschreven en ongeschreven regels. De bond sprak van 'Russisch roulette met je eigen leven', de Inspectie voor de Volskgezondheid noemde de internetfarmacie  een 'veelkoppig monster'.

Herhaalmedicatie
Volgens Matthijsse is de opening van de webwinkel de derde stap in een proces dat vorig jaar startte met de openstelling van het 'Digitaal Medicatie Dossier'. Dat maakt het mogelijk voor patiënten om hun medicatiegegevens in te zien op de site van Kring-apotheek. Stap twee, die afgelopen voorjaar werd gezet, was de toevoeging van de optie om herhaalmedicatie online te bestellen.

Sinds deze week is het mogelijk vrij verkrijgbare geneesmiddelen te bestellen via Kring-apotheek.nl óf op de site van de lokale Kring-apotheek. Patiënten die herhaalmedicatie bestellen en thuis laten bezorgen, hoeven geen verzendkosten te betalen als ze daarbovenop een bestelling doen uit de webshop. 

Wisselende thema's
De opening van de webwinkel van Kring-apotheek, die steeds in het teken staat van één uit acht wisselende thema's (Matthijssen: 'Bijvoorbeeld griep of vakantie') wordt ondersteund met een campagne op televisie, online-marketing en eigen media van de organisatie.

Alliance Healthcare Nederland
De Kring-apotheekformule behoort tot Alliance Healthcare Nederland, onderdeel van Alliance Boots, een van de grootste farmaceutische bedrijven in health & beaty ter wereld. Retailorganisatie Boots, groot in het Verenigd Koninkrijk en sinds kort weer actief in Nederland, is vaandeldrager van het concern. Arvid Manneke, managing director van Alliance Healthcare Nederland, zei in februari tegen Twinkle dat een Nederlandse webwinkel voor Boots pas in beeld zou komen als die van Kring-apotheek live zou zijn. Aan die voorwaarde is inmiddels voldaan.

Boots.com
Boots is actief in twintig landen en geldt als grootste retailer op het gebied van health- en beauty in Groot-Brittannië, met een stevige focus op internetverkoop. Business System Manager Russel Harte was vorig jaar een van de keynote speakers tijdens de Global E-commerce Summit in Amsterdam, waar hij sprak over het vernieuwde Boots.com (videointerview hier).