Twinkle | Digital Commerce

EU wil af van online handelsbarrières

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:18

EuropaDe EU wil niet dat webwinkels en fabrikanten klanten uit bepaalde landen blokkeren of hinderen bij het online bestellen. Dat zal EU-commissaris Meglena Kuneva (Consumentenzaken) vandaag aankondigen.

Uit een kopie van de presentatie die Kuneva vrijdag in Londen gaat geven, blijkt dat ze een aantal bedrijven wil waarschuwen, waaronder Amazon, Playstation en Eurostar.

Over deze bedrijven zijn klachten binnengekomen over mensen die vanuit bepaalde EU-landen iets wilde bestellen, maar dat niet mochten omdat de aanbieding alleen gold voor inwoners van een bepaald land.

Zo probeerde het Britse Europees Parlementslid Sarah Ludford vanuit Nederland, Frankrijk en Duitsland bij Amazon een Nintendo spelcomputer te kopen. En hoewel deze in voorraad was, werd haar aankoop geweigerd omdat de gameconsoles alleen naar adressen in Engeland werden verstuurd, zo bleek later volgens persbureau Reuters.

Een klacht van een ander parlementslid ging over treinbedrijf Eurostar, dat kaartjes voor ritten tussen Engeland en Frankrijk verkoopt. Volgens parlementslid Jean Lambert hanteert Eurostar in Engeland en Frankrijk verschillende prijzen voor dezelfde tickets. Zo zou een ticket vanuit Frankrijk ongeveer 600 euro kosten, terwijl dat, als hij dat zelfde kaartje in Engeland had besteld, hij ongeveer 1300 euro had moeten betalen.

Volgens EU-commissaris Kuneva zijn we in deze wereld 'niet verplicht te winkelen in de supermarkten en winkels van ons postcodegebied'. 'Toch kunnen we niet overal in de EU computers, treinkaartjes en Playstations kopen.'

De Europese Commissie krijgt in deze zaak steun van de Europese consumentenorganisaties. Hoofd van die European Consumers' Organization, Monique Goyens, vindt 'dergelijke praktijken niet meer van deze tijd binnen de Europese markt'.