Twinkle | Digital Commerce

Google stopt met koopknop ‘Buy on Google’

2023-07-07
1000562
  • [nieuws]
  • 1:37

Google trekt later dit jaar de stekker uit ‘Buy on Google’, de koopknop die in 2015 werd geïntroduceerd. Het bedrijf werkt aan een nieuwe checkout die sneller, beter en eenvoudiger is.

Met Buy on Google konden consumenten voor het eerst iets kopen zonder de zoekmachine te verlaten op hun mobiel. Zij konden de aankoop afronden op een productpagina binnen Google. Maar inmiddels zijn we alweer acht jaar verder en is de techniek en consumentbehoefte veranderd.

Google kiest er dan ook voor om een nieuwe checkout te ontwikkelen die geschikt is voor zowel Google zelf als YouTube. Google wil al langer kopen in het videoplatform eenvoudiger maken en denkt dat dat op deze manier het meest effectief is. Tot die tijd is Buy on Google nog wel beschikbaar voor (Amerikaanse) verkopers in de VS, maar in Google Search en Google Shopping eindigt de functie. Dat gebeurt per 26 september. Zo laat het bedrijf weten in een bericht aan deelnemende retailers in de VS, die in handen is van Search Engine Land.

Ondertussen is Google bezig met de ontwikkeling van een nieuwe checkout, die de gebruiker rechtstreeks naar de checkout van de retailer stuurt. Zo laat een woordvoerder weten aan Search Engine Land: ‘Buy on Google was een kleine functie die maar door een zeer beperkt aantal verkopers werd gebruikt, dus we investeren in plaats daarvan in een nieuwe koopervaring. Ons doel is om een open ecosysteem te ondersteunen door shoppers rechtstreeks met verkopers te verbinden. In dat kader hebben we een nieuw, gestroomlijnd afrekenproces ontwikkeld waarmee kopers rechtstreeks van Google naar de afrekenprocedure op de website van een verkoper kunnen gaan.’

Dat Buy on Google niet echt populair was bleek enkele jaren geleden wel, toen maakte Google zijn koopknop al commissievrij om er meer verkopers warm voor te maken

De nieuwe checkout wordt volgens Google eerst met geselecteerde sellers in de VS getest, en daar vervolgens uitgerold, alvorens er gedacht wordt aan uitbreiding op grote schaal.