Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe btw-regels in de EU: 4 belangrijke wijzigingen op een rij

2021-05-27
1000562
  • [branded content]
  • 1:18

Op 1 juli gaan de nieuwe EU btw-regels voor e-commerce in. Die gelden vooral voor webshopondernemers die verkopen aan particulieren in andere EU-landen. Om webshopondernemers voor te bereiden op de veranderingen, zet de Belastingdienst de 4 belangrijkste wijzigingen op een rij.

In opdracht van de Rijksoverheid

Ondernemers die via een webshop of platform verkopen aan particulieren, krijgen vanaf 1 juli te maken met de nieuwe EU btw-regels. De 4 belangrijkste wijzigingen zijn:

  1. Vanaf 1 juli rekenen webshops met een jaaromzet van meer dan € 10.000 aan particulieren in andere EU-landen, de btw in het land van de klant. Zij doen vanaf dan aangifte in de afzonderlijke EU-landen óf gebruiken het éénloketsysteem van de Belastingdienst.
  2. De btw-vrijstelling vervalt voor pakketjes met een waarde van maximaal € 22 die worden ingevoerd vanuit landen buiten de EU. Hierdoor is er sprake van een gelijkere concurrentiepositie tussen ondernemers binnen en buiten de EU.
  3. Platforms worden vaker verantwoordelijk voor de btw.
  4. Voor de btw-afhandeling in andere EU-landen kunnen ondernemers gebruikmaken van het éénloketsysteem van de Belastingdienst.

Bekijk de korte video waarin de nieuwe EU btw-regels in 2 minuten worden uitgelegd.

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar belastingdienst.nl/e-commerce. Daar kunt u onder meer een webinar over de nieuwe EU btw-regels terugkijken. Ook op de website van de KVK vindt u meer informatie.