Twinkle | Digital Commerce

Cadeaukaarten aan (online) banden gelegd

2020-07-21
1000562
  • [nieuws]
  • 1:21

Cadeaubonnen die op veel plaatsen inwisselbaar zijn, zoals de VVV-cadeaukaart en de Boekenbon, kennen sinds kort een maximum van 50 euro per online aankoop. Aanleiding hiervoor zijn nieuwe Europese anti-witwasregels, bericht de NOS vandaag.

Stel je koopt iets van 70 euro, dan kun je dus maar 50 euro van je bon gebruiken en moet je 20 euro bijbetalen. Bij een volgende aankoop kun je de rest van die cadeaubon weer gebruiken, maar elke keer met een maximum van 50 euro.

De betreffende regels zijn eind vorige maand ingegaan, respectievelijk voor cadeaubonnen die op veel plaatsen zijn in te wisselen. Bonnen die je bij maar één specifieke winkel kunt gebruiken, bijvoorbeeld die van bol.com, Hema of de Bijenkorf, vallen niet onder de EU-regel. Omdat je die maar bij een partij kunt inleveren, worden die niet gezien als een elektronisch betaalmiddel.

Consumentenirritatie

Tamar de Leeuw, voorzitter van de Branchevereniging Cadeaukaarten Nederland (BVCNL), is ontstemd over de nieuwe regel. Volgens haar levert dit onnodige irritatie op en gaat het ten koste van het imago van de cadeaukaart. ‘Het verzilveren moet een feestje zijn, geen bron van irritatie’, stelt zij. Jaarlijks zouden ‘een paar miljoen online cadeaubonbetalingen’ van boven de 50 euro worden gedaan, aldus De Leeuw, die nu dus niet meer kunnen. ‘Bij bijvoorbeeld kleding, hotellerie en gastronomie liggen de bedragen al snel hoger. Die partijen worden harder getroffen door de maatregel.’

Meer hierover lees je op de site van de NOS. Ook Thuiswinkel.org schonk recent aandacht aan de anti-witwasrichtlijn.

Lees ook:
- Voorstel tot verdubbeling minimale geldigheid cadeaubonnen
- Digitale variant VVV Cadeaukaart gelanceerd