Twinkle | Digital Commerce

11 november, nationale verwendag?

2017-11-07
1000562
  • [opinie]
  • 2:52

Gaat Singles Day (11-11) ook in Nederland doorbreken? Dit fenomeen zorgt in China voor geweldige topdrukte bij webwinkels. Speciale artikelen, speciale acties en natuurlijk speciale prijzen. Black Friday in Amerika is maar een slappe weergave hiervan.

Singles Day is in China ooit begonnen als reactie op Valentijnsdag, waarbij je een attentie of cadeau stuurt aan een beoogde vriend of vriendin. In eerste instantie zelfs anoniem, zodat de spanning van de dag voelbaar was: wie is mijn stille aanbidder/aanbidster?

Valentijnsdag is een Amerikaans initiatief, dat via Engeland ook is overgewaaid naar Nederland. Singles Day is in Nederland niet bedoeld voor de stille aanbidder, die zijn beoogde geliefde een kaart of cadeau stuurt, maar het is minder geheimzinnig: het cadeau is namelijk voor jezelf!

Alleenstaanden in China

Door de, tot voor kort, eenkindpolitiek in China is er een geweldig overschot gekomen van jongens. Zo erg zelfs dat het overschot ertoe leidt dat 25 procent van de mannen niet aan een bestendige (vrouwelijke) partner zal komen. Het aantal singles in China is groot.

Dit leidde ertoe dat er een speciale singles-dag kwam (11-11), waarbij er feesten en activiteiten voor vrijgezellen werden georganiseerd. Maar dit was ook de gelegenheid om jezelf eens te verwennen met een cadeau. Een fenomeen was geboren. Tegenwoordig zijn het niet alleen meer singles die een cadeau kopen voor zichzelf, maar ook worden verwenartikelen gekocht voor hun (enige) geliefde. Door de doorbraak van internet in China worden veel cadeaus gemakkelijk gekocht op internet. Vooral de speciale aanbiedingen en grote kortingen van webwinkels leidden tot een storm van aankopen. De winkels wilden niet achterblijven en omarmden ook dit fenomeen. Dit leidde vorig jaar tot een internetomzet van zo'n 14 miljard dollar op één dag. Ter vergelijk: de periode voorafgaande aan en direct na Thanksgiving Day in Amerika (Black Friday en Cyber Monday) leidde tot een online omzet van ruim 9 miljard dollar.

Thanksgiving Day shopping

Frappant hierbij is dat de traditionele drukte bij winkelcentra de dag na Thanksgiving nu steeds meer wordt overgenomen door Cyber Monday (de maandag erna), maar zelfs ook door de internetverkopen op Black Friday (nu al meer dan 50 procent van de verkopen op deze dag). Het begint op een hysterie te lijken, met bijbehorende taferelen bij de winkels. Internet biedt dan een welkom alternatief voor de hysterische massa.

Maar Singles Day kan ook anders: niet alleen is het het begin van het koopseizoen, maar de viering van het single bestaan. Met feesten, speciale (dating)activiteiten en veel aanbiedingen op internet. Jezelf gewoon verwennen met speciale luxeproducten tegen redelijke prijzen. Een koopfeest dat je niet wilt missen en waar je blij van wordt. Ook in Nederland groeit het aantal singles, evenals in veel andere westerse landen.

Thanksgiving Day is het begin van het festive season in Amerika. De periode tot kerst is de drukste periode van het jaar voor winkels en webwinkels. In Nederland is er eigenlijk geen kick-off voor ons feestseizoen met Sinterklaas en kerst. Singles Day, als verwendag, kan het begin worden van een fenomeen. Eerst jezelf verwennen, maar ook meteen cadeaus kopen voor Sint en kerst, tegen grote kortingen. De periode tot kerst (met nog twee salarisronden) is ook nog lang genoeg om extra te kopen. Hierdoor gaat er een extra economische impuls uit voor de retail, wat natuurlijk weer een gunstig effect heeft op onze economie. Door deze verwendag ontstaat er ook een blij, hedonisch, gevoel. Blije mensen kopen ook weer meer, wat een extra boost kan geven. In deze ontwikkeling past Singles Day, en gezien de sociologische ontwikkeling zal Singles Day ook hier steeds populairder worden, niet in de laatste plaats door de speciale aanbiedingen van winkels en online winkels.

Even jezelf op de eerste plaats zetten in plaats van een ander, single of niet. Kies één keer voor jezelf, in welke vorm en op welke leeftijd dan ook, verwen jezelf is het motto van Singles Day.