Twinkle | Digital Commerce

‘Belgische webwinkels voeren nachtwerk niet door’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:15

Belgische e-commerce bedrijven staan nog niet te springen om nachtwerk toe te staan voor hun werknemers. Geen enkele onderneming heeft tot nu toe een cao-aanvraag voor doorwerken na acht uur ’s avonds ingediend.

Het is nu ruim een half jaar geleden dat het verbod op nachtwerk in België werd opgeheven. De belangrijkste reden: door de stop op orderverwerking na acht uur ’s avonds gaat veel van de omzet verloren aan buitenlandse bedrijven, waaronder aan Nederlandse ondernemingen.

Regels op bedrijfsniveau
De Belgische regering bepaalde dat de regels rond nachtwerk op bedrijfsniveau moesten worden afgesproken. Het blijkt nu dat e-commerce ondernemingen daar de noodzaak niet zo van inzien. Geen enkel bedrijf kwam met een cao-bepaling voor nachtwerk.

Stugge houding
Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo pleit nu voor een regeling bij wet. Volgens BeCommerce-directeur Carine Moitier is het falen van het bedrijfsbeleid te danken aan de stugge houding van de vakbonden. ‘Daarom vraagt BeCommerce dat er een wettelijke regeling komt die nachtwerk in e-commerce mogelijk maakt’, uit zij haar steun aan minister De Croo aan Gondola.

Zaterdag- en zondagwerk
‘Dat is slechts één van de luiken’, benadrukt Moitier. ‘Ook de regels rond zaterdag- en zondagwerk, bijvoorbeeld, moeten herzien worden opdat wij op hetzelfde niveau zouden zitten als de webhandelaars in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Wij vragen dus aan minister Peeters (van Werk, red.) dat hij een nieuwe, bredere strategie zou uitwerken opdat de blokkeringen opgeheven worden.’