Twinkle | Digital Commerce

Klant-ID straks via bank in webwinkels

2017-05-27
180101
  • 0:56

Consumenten kunnen zich binnenkort via hun bank identificeren in webwinkels. Betaalvereniging Nederland voert volgend jaar een pilot uit waarin consumenten de persoonlijke gegevens in hun bankaccount kunnen koppelen aan hun online aankopen.

Met de nieuwe inlogmethode hoeven klanten van webwinkels geen aparte toegangscodes meer aan te vragen of te onthouden. Doordat consumenten zich al legitimeren bij hun bank, zijn de gegevens betrouwbaar voor webwinkels.

Goedkeuring
‘Consumenten verlenen uitdrukkelijk goedkeuring aan hun bank voor het verstrekken van de gegevens die nodig zijn om zich bij een organisatie te identificeren’, schrijft Betaalvereniging Nederland in een blogbericht. ‘Ze houden daarmee volledige controle over welke gegevens aan welke partij worden verstrekt.’

Controle
Per partij kan de consument aangeven welke persoonsgegevens hij doorgeeft. Zo kan een hij zijn naam en woonplaats aan webwinkels geven, maar de geboortedatum alleen aan (online) verzekeraars bieden.

De pilot wordt eerst uitgevoerd met de Belastingdienst en een verzekeringsmaatschappij. Later in het jaar worden ook andere bedrijven en instellingen betrokken bij het project.