Twinkle | Digital Commerce

Investeringen in e-commerce vastgoed forst gestegen

2017-05-27
180101
  • 1:06

De Europese vastgoedmarkt profiteerde vorig jaar flink van de groei van e-commerce. In 2014 werd 19,8 miljard euro geïnvesteerd in magazijnen en distributiecentra, 34 procent meer dan in 2013.

 
De Financial Times (FT) schijft over de investeringen in e-commerce vastgoed, op basis van cijfers van Property Data. De meeste uitgaven werden gedaan in Groot-Brittannië (7,9 miljard euro). Amazon krijgt daar bijvoorbeeld een gigantisch nieuw magazijn in de ‘gouden distributiedriehoek’ in de Midlands. Relatief gezien zouden de bestedingen vorig jaar het sterkst zijn toegenomen in Ierland, Finland en Spanje.


Wehkamp.nl, Coolblue en Forever 21
Ons land wordt in het stuk van de FT niet genoemd. Duidelijk is dat ook hier driftig wordt gebouwd aan nieuwe e-fulfimentcentra, onder andere voor Wehkamp.nl (Zwolle) en Coolblue (Tilburg). Vakblad Logistiek noemt ook Forever 21, dat Europese weborders vanuit een nieuw distributiecentrum (dc) in Bergen op Zoom gaat verzenden.

Zuid-Nederland
Afgelopen najaar werd bekend dat de Belgische Groep Heylen een groot dc ontwikkelt in Venlo. De bouw bevestigt de populariteit van de regio; Zuid-Nederland bezet de vierde plek op een recent gepubliceerde lijst met de beste locaties voor e-fulfilmentcentra, achter Rijnland-Palts, Saarland (beide in Duitsland) en Wallonië. West-Nederland is als vijfde genoteerd op de lijst van PwC, Vlaanderen als zesde.