Twinkle | Digital Commerce

Rakuten.co.uk komt, Play.com gaat

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:10

Rakuten.co.uk was al enkele weken in de lucht, maar vandaag is de Britse marktplaats van het naamgevende Japanse e-commerce concern officieel live gegaan. Als gevolg daarvan verdwijnt Play.com.


Rakuten nam Play.com drie jaar geleden over en het zette de webwinkel vervolgens in etappes naar zijn hand; eind 2012 werden externe verkopers toegelaten op de site en een half jaar later werden de eigen verkoopactiviteiten geheel gestaakt. Sindsdien is Play.com alleen nog een marktplaats. Feitelijk gaat die nu verder als Rakuten.co.uk. Play.com is nog wel in de lucht, maar begin 2015 gaat de stekker uit dat domein.

Ecosysteem
Rakuten.co.uk is om te beginnen een verzamelpaats voor aanbod van Britse retailers. Op termijn zullen producten van internationale merchants aan de site worden toegevoegd, laat de Japanse eigenaar weten. ‘Rakuten wil de mondiale expansie van zijn ecosysteem voor internetdiensten versnellen.’

Bundeling van aanbod
Niet lang voor de aankoop van Play.com had Rakuten al soortgelijke acquisities gedaan op de Franse (PriceMinister) en Duitse (Tradorioa) markt. Net als in Japan streeft Rakuten op ons continent naar bundeling van retailaanbod. In de Verenigde Staten werd om dezelfde reden Buy.com overgenomen, het tegenwoordige Rakuten.com.

Mondiaal webwinkelplatform
Rakuten verdient aan verkoopcommissies en value-addes services op het gebied van onder ander betalingen en logistiek. Uiteindelijk moeten de verschillende nationale marketplaces van Rakuten allemaal aan elkaar worden geknoopt, waarmee een mondiaal webwinkelplatform ontstaat.