Twinkle | Digital Commerce

PostNL maakt geen haast met same day delivery

2017-05-27
180101
  • 1:45

PostNL startte dit voorjaar een pilot met same day delivery in de hoofdstad. Partner: 9straatjesonline.com. De pakketvervoerder deelt geen resultaten over de proef met snelle bezorging voor webwinkels en er is nog niet geëvalueerd.

Dat laat Annelou van Egmond namens het postbedrijf weten op vragen van Twinkle. Uit haar antwoorden valt op te maken dat een brede uitrol van same day delivery niet aanstaande is. Behalve 9straatjes.com maakt geen enkele andere webwinkel gebruik van de service. ‘Wel zijn we met meerdere andere Amsterdamse winkeliers in gesprek hierover’, aldus de woordvoerster, ‘maar er zijn nog geen definitieve afspraken gemaakt.’

Valid Express
Same day en zelfs ook same hour delivery is sinds mei mogelijk voor klanten van 9straatjes.com die in en om de hoofdstad wonen. ‘Alle inwoners van de metropool Amsterdam kunnen orders nog dezelfde dag in huis krijgen', liet Van Egmond toen weten. ‘Afhankelijk van de afleverlocatie zullen we bezorgauto’s van PostNL dan wel fietskoeriers van ons dochterbedrijf Valid Express inzetten.’

Voorwaarden
Andere klanten van PostNL zouden op termijn ook gebruik kunnen gaan maken van de snelle bezorgdienst, spiegelde Van Egmond in mei voor: ‘Voorwaarde daarvoor is dat er veel consumenten bij elkaar zijn, dus dan heb je het al snel over stedelijke omgevingen. Een andere voorwaarde is dat de voorraad zich dicht bij die klanten bevindt, bijvoorbeeld in winkels.’

Een concrete termijn voor een brede introductie van dagbezorging heeft PostNL nooit gecommuniceerd, maar inmiddels wordt duidelijk dat die niet hoog op het prioriteitenlijstje staat.

In-store fulfilment
Same day delivery, al dan niet uitbesteed, biedt retailketens de mogelijkheid om hun winkels in grote steden te gebruiken als in-store fulfilmentcentra. In de Verenigde Staten wordt hier al veelvuldig gebruik van gemaakt. Onder andere eBay en Google proberen er een graantje van mee te pikken. In Amsterdam presenteerde PluPlus zich begin dit jaar op deze markt.

De Versnelling
Deze week maakte Paazl bekend dat de fietskoeriers van De Versnelling webwinkelorders binnen drie uur na bestelling gaan bezorgen in Amsterdam, en op termijn mogelijk ook in andere grote steden. Fab Footwear is de eerste partij die van deze tweewielige bezorgdienst gebruik maakt.