Twinkle | Digital Commerce

Marktplaats ziet brood in winkelmandje

2017-05-27
180101

Marktplaats.nl onderzoekt mogelijkheden om betalingen tussen kopers en verkopers via zijn eigen website te laten lopen. Een bestelknop zou volgens directeur Olivier van Duijn ‘heel goed op Marktplaats.nl kunnen passen’ en drempelverlagend werken.

Van Duijn, general manager Benelux van eBay annex directeur van Marktplaats, laat in vakblad RetailTrends weten dat de toevoeging van een afrekenmodule momenteel serieus wordt bekeken. Kopers en verkopers zouden profiteren van het betaalgemak en de zekerheid die dat met zich meebrengt.

Afrekenmodule
Momenteel vinden de meeste Marktplaats-betalingen ofwel contant plaats bij ontvangst van de gekochte producten, of ze worden gedaan op de site van bedrijven die Marktplaats.nl als verkoopkanaal gebruiken. Daaronder bevinden zich veel online retailers. Mocht de afrekenmodule er komen, dan is niet gezegd dat adverterende webwinkeliers daar straks ook op aan hoeven te haken.

Online winkelcentrum
Marktplaats.nl is na Vergelijk.nl, Beslist.nl en Kieskeurig.nl het volgende grote advertentieplatform voor webwinkeliers dat brood ziet in een eigen winkelmandje. Als Marktplaats hun stap volgt, zou het uitgroeien tot een soort online winkelcentrum, waar gebruikers direct tweede- en eerstehands producten kunnen bestellen van particulieren en bedrijven. Dat zal meest waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de manier waarop zakelijke adverteerders afrekenen met de handelssite.

Dagdeals en outlets
Op dit moment verwerkt Marktplaats alleen betalingen voor de flash sales van Marktplaats Aanbieding. Daar kan met zowel PayPal als iDeal worden afgerekend. Bezoekers van de Marktplaats Outlet, waarin onder andere Philips, Telfort en sinds kort Coolblue te vinden zijn, worden voor de betaling doorgestuurd naar de adverterende online verkopers.

PayPal
Via Marktplaats komen dagelijks ruim 150.000 transacties tot stand. Een betaalmodule zou een grote stap betekenen voor de handelssite en daarmee voor e-commerce Nederland. Van Duijn, die momenteel vakantie viert, spreekt in RetailTrends over een lokaal innovatietraject. Van gedwongen winkelnering via eBay’s PayPal is geen sprake: ‘We zijn niets aan PayPal verplicht.’