Twinkle | Digital Commerce

Kijkshop: ‘‘Software die met de klant meegroeit’

2017-11-09
180101

Kijkshop, Fonq.nl en Hans Anders, allen Twinkle100-speler en klant van Netivity, zaten enkele jaren geleden met dezelfde wens. Ze hadden behoefte aan flexibele zoek- en navigatiesoftware met voldoende functionaliteiten, liefst makkelijk te integreren en niet te duur. Het was de start van Tweakwise, dat zich als licentieproduct los van Netivity ontwikkelde. Na de implementatie van Tweakwise Navigator is de conversie bij Kijkshop 25 tot 30 procent gestegen.

Tekst: Arjan van Oosterhout

Bram Bruijns, manager marketing en e-commerce bij Kijkshop, vertegenwoordigde één van de klanten van Netivity die een jaar of drie geleden met elkaar om de tafel gingen. Ook Stefan van Opstal, toenmalig e-commerce manager bij Hans Anders en inmiddels commercieel directeur van Tweakwise, zat aan tafel. ‘De vraag stond centraal hoe we cruciale functionaliteiten in navigatie en on-site search door konden bouwen’, herinnert Van Opstal zich. ‘Toen is besloten een generieke oplossing te ontwikkelen, die later als licentieproduct in de markt is gezet. Netivity heeft de Navigator ontwikkeld op basis van onze kennis en wensen uit de e-commerce praktijk. Tweakwise is een aparte BV, waarvan Netivity aandeelhouder en hofleverancier is.

Tussen high en low end
Voor Kijkshop dekte Tweakwise Navigator een gat, aldus Bruijns. Hij zocht destijds naar betaalbare software met genoeg functionaliteit. ‘Je had de high end-pakketten die erg duur en complex zijn en die veel onduidelijke functionaliteit bieden die je niet direct gebruikt. En je had de low end-pakketten die te weinig boden voor wat wij wilden. Tweakwise vulde die tussenruimte.’ Vóór de herlancering en de integratie van Tweakwise was Kijkshop.nl volgens Bruijns statisch op het gebied van navigatie en zoekfunctionaliteit: ‘We konden helemaal niets zelf configureren, nu juist heel veel. Zo hebben we de beste filters per categorie gedefinieerd en een goede zoekfunctie ontwikkeld en geconfigureerd. Bovendien draait Tweakwise ook op onze andere sites [waaronder Buienradar.nl, red.], op onze nieuwe b2b-omgeving met zo’n honderd shops en op de touchscreens in onze pilot-winkel in Tilburg. De conversie is sinds het live gaan van de nieuwe site met 25 tot 30 procent gestegen, hoewel dat niet alleen is toe te schrijven aan Tweakwise.’

Tweaken
Wat Tweakwise volgens zowel Bruijns als Van Opstal bijzonder maakt, is dat de software meegroeit met klanten. Gebruikers kunnen na de eerste integratie heel veel onderdelen van hun site fijn afstellen, tweaken dus. Ze ontvangen uitgebreide realtime rapportages in de beheeromgeving. Bijkomend voordeel is dat servers veel minder worden belast, omdat de hosting extern is ondergebracht. ‘Je haalt zware queries weg van je eigen servers’, aldus Van Opstal. Tweakwise Navigator biedt online retailers de mogelijkheid om hun on-site zoekfunctie en filternavigatie te optimaliseren, zoals Kijkshop ook heeft gedaan. Daarnaast kunnen webwinkeliers de ranking ofwel de sortering van hun assortiment aanpassen. Virtual shelf management wordt dat wel genoemd.

Volgens Van Opstal nemen gebruikers onder andere hun marge, voorraad en Google Analytics data mee als weegfactoren: ‘Elke numerieke variabele kun je als spiegel over je verkoop heen leggen.’ Kijkshop ziet voor de toekomst bijvoorbeeld meerwaarde in het meenemen van het actuele weer in de ranking. Bruijns: ‘Het scheelt nogal of je sneeuwschuivers of barbecues prominent presenteert en het is fijn als je dat kunt automatiseren. Bij Kijkshop hebben we plannen om nog geavanceerder met dynamische filters en rankings te gaan werken. Ook willen we met behulp van Tweakwise gepersonaliseerde pagina’s voor individuele bezoekers gaan opbouwen. Dat is de toekomst.’ Van Opstal: ‘De kracht van ons SaaS model is dat wij in staat zijn om innovaties uit de top van de e-commerce, zoals personalisatie, op een betaalbare manier beschikbaar te maken voor bedrijven die voorop willen lopen, maar die niet de volumes en middelen van bijvoorbeeld Bol.com of Wehkamp.nl hebben.’

Oplossingen delen
Netivity mag dan aandeelhouder en hofleverancier zijn; steeds meer niet-klanten van het Zwolse bedrijf gebruiken Tweakwise Navigator inmiddels, dankzij koppelingen met onder andere Hybris, Magento en Intershop. In totaal draaien nu circa tachtig webwinkels op de software, waaronder die van Paradigit, Lucardi en Ako. Ook Shoeby, Ziengs en M&S Mode hebben inmiddels voor Tweakwise gekozen en zullen binnenkort live gaan. Van Opstal: ‘De ontwikkeling van Tweakwise past wat mij betreft goed bij de ontwikkeling van e-commerce; het wordt steeds meer een in elkaar geklikt geheel van gespecialiseerde modules. Vermeende concurrenten delen kennis en samen bouwen ze aan het beste product. Pak hem beet vijf jaar geleden was deze manier van werken ondenkbaar geweest.

“Jullie zijn toch van Netivity?”, hadden webwinkeliers op andere platforms dan gevraagd. Deze nieuwe werkwijze is cruciaal voor de snelle groei die we met Tweakwise doormaken.’ Bruijns, die Kijkshop bij het verschijnen van dit magazine heeft verruild voor We Fashion, valt hem bij: ‘Door aan de achterkant oplossingen te delen komt het aan op het slimme gebruik van die oplossingen. Daarnaast kun je je dan meer gaan richten op een onderscheidende propositie naar de klant.’

---------------------------------
Over Kijkshop
Kijkshop exploiteert ruim honderd winkels in Nederland en de webwinkel Kijkshop.nl. Het diverse assortiment is ingedeeld naar vier belevingswerelden: Vrij & Actief, Koken & Wonen, Media & Bellen en Mooi & Verzorgd. Het assortiment op Kijkshop.nl is groter dan dat in de fysieke winkels. Kijkshop, de nummer 53 van de Twinkle100, biedt ook loyaliteitsoplossingen voor andere bedrijven, waaronder kerstpakkettenwebshops onder het label Bdankt. Iedere week valt bij miljoenen Nederlandse huishoudens de Kijkshop-folder met aanbiedingen in de bus.
---------------------------------

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 5-2014.