Twinkle | Digital Commerce

IBAN-koppeling moet ‘Bitcoin-truc’ voorkomen

2017-05-27
375400
  • 1:57

Nederlandse Bitcoin-wisseldiensten verplichten afnemers voortaan een account aan te maken. Ter verificatie moeten Bitcoin-kopers één cent overmaken naar de handelaar. Deze ‘IBAN-koppeling’ moet malafide webwinkeliers een halt toeroepen.

Omroep Max besteedde in de laatste aflevering van consumentenprogramma Meldpunt! aandacht aan internetoplichting. Aanleiding was de enorme toename van het aantal aangiftes van webshopfraude; in een jaar tijd verdriedubbelde dat.

Bitcoin-truc
Veel online fraudeurs openen webwinkels die geen enkel product uitleveren en na korte tijd weer van het web verdwijnen. Daarbij is de zogenoemde ‘Bitcoin-truc’ in zwang, kwam in de uitzending van Meldpunt! aan de orde. Het gaat om slinkse driehoekstransacties met iDeal en Bitcoins.

Een slachtoffer van zo’n truc wordt via sites als Marktplaats naar een nepwebwinkel gelokt, waar hij voor weinig geld bijvoorbeeld een tablet kan kopen. Na bestelling en vermelding van zijn bankgegevens krijgt de klant een bevestigingsmail met een hyperlink naar de iDeal-module van zijn bank. Hij betaalt echter niet voor de tablet, maar voor een Bitcoin-transactie die de crimineel al had klaargezet bij Bitonic, Bitmymoney of een andere Nederlandse wisseldienst. De nietsvermoedende klant ontvangt niks, terwijl de crimineel Bitcoins opstrijkt zonder dat zijn identiteit aan het licht komt.

1-centtransactie
Hier wreekt zich het anonieme karakter van Bitcoins. Na druk van Currence verplichten Nederlandse Bitcoin-wisseldiensten virtuele muntkopers voortaan om een zogenoemde 1-centtransactie te doen, schrijft Computerworld. Daarmee wordt de IBAN (International Bank Account Number) van de Bitcoin-koper zichtbaar, waarmee zijn identiteit is te herleiden. Bitonic informeert bezoekers sinds maandag over de aanpassing van het verificatiebeleid, concurrent Bitmymoney komt met nieuwe software en controleert de aankopen tot die tijd handmatig.

Steeds professioneler
Malafide webwinkeliers worden steeds professioneler, constateerde het Landelijk Meldpunt Internetoplichting eind vorig jaar. Ze vervalsen KvK-nummers, stelen de identiteit van andere webshops en/of gebruiken een 'nepcertificaat' van het Thuiswinkel Waarborg. De pakkans is bijzonder klein; van de 77 malafide webshops die de politie vorig jaar op het spoor kwam (op 8.635 aangiftes), is er slechts tegen 8 een strafrechtelijk onderzoek gestart.

100 procent vooruit
Volgens Ank van Heeringen, juriste bij Thuiswinkel.org, is er een duidelijke lijn te ontdekken in de nepaanbiedingen van professionele criminele partijen. Op de site van de belangenvereniging zegt ze: ‘Vaak zie je dat de aanbieding te mooi is om waar te zijn in een webwinkel die onterecht het Thuiswinkel Waarborg-logo op de site heeft staan en 100 procent vooruitbetaling vraagt. Dat laatste is verdacht, want in strijd met de wet.’


Foto: Bag from bitcoin, Shutterstock