Twinkle | Digital Commerce

Go mobile or die deel IV

2017-05-28
180101
  • 4:02

Mobiel groeit heel hard. In Nederland alleen al is het aantal smartphonebezitters in 2012 met ruim 1 miljoen toegenomen tot ruim 7 miljoen. Hoe kunt u daar als ondernemer op inspelen?

In het eerste en tweede deel van deze artikelreeks is internetondernemer Durk Jan de Bruin ingegaan op de tablet- en smartphonestrategie. In het derde deel ging hij in op het opzetten van een clicks & bricks-strategie voor mobiel. In dit vierde en laatste deel kijkt hij naar de revolutie die zich de komende jaren op de smartphone zal afspelen.

Tekst: Durk Jan de Bruin

Tegenwoordig kunnen consumenten heel gemakkelijk en spontaan een auto huren via hun smartphone, zoals bij car2go. De auto is voor veel mensen geen statussymbool meer en het delen ervan wordt steeds meer geaccepteerd. Beter gezegd: delen is zelfs de trend. Vooral jongeren hechten steeds minder aan eigendom; iets hoeft alleen nog maar beschikbaar te zijn. Ze kopen geen muziek meer, ze ‘huren’ het via Spotify.

SoLoMo
De laatste tijd komen er steeds meer micro-entrepreneurs, kleine ondernemers die samen heel wat geld omzetten. We zagen deze kleine ondernemers al bij Marktplaats en nu bij Etsy, dat eind vorig jaar in Nederland werd geïntroduceerd. Etsy is een platform waarop mensen zelfgemaakte spullen aanbieden. Het gaat goed; er staan meer dan vijftien miljoen artikelen te koop, variërend van kleding tot speelgoed en van sieraden tot meubels. De omzet steeg in 2012 met 70 procent tot 895 miljoen dollar. Micro-entrepreneurs beginnen een bedreiging te vormen voor de grote, gevestigde bedrijven.

Een voorbeeld hiervan is Airbnb, deze sociale website brengt mensen die een verblijfsplek zoeken in contact met mensen die een ruimte willen verhuren. De site is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Een belangrijke succesfactor van Airbnb is het enorme, unieke aanbod: van kleine (voornamelijk particuliere) stadsappartementen tot luxueuze buitenverblijven. Voor de gast is het verblijf vaak goedkoper dan een standaard hotelovernachting. De hotelbranche klaagt dan ook over oneerlijke concurrentie. Airbnb is een mooi voorbeeld van de ‘Social Local Mobile’-revolutie, ook wel SoLoMo genoemd. Dit is een combinatie van sociaal, lokaal en mobiel: mobiele telefoonapplicaties combineren locatiegegevens met een social netwerk. SoLoMo zit in het DNA van Airbnb. Niet alleen deelt een gebruiker zijn ervaringen, hij wordt na afloop zelf ook beoordeeld.

Sharing economy
Door de recessie zijn mensen anders gaan denken. Consumenten willen geld besparen en spullen met elkaar delen op een duurzame en sociale manier. Het delen van goederen onderling wordt sharing economy genoemd. Het merendeel van de mensen in de westerse wereld zegt het prima te vinden hun spullen te delen met anderen, mits dat makkelijk wordt gefaciliteerd. De smartphone is hiervoor ideaal. Er komen dan ook steeds meer initiatieven op dit gebied:

- Deel uw auto
Via Lyft.me of Liftshare.com kunnen automobilisten en lifters heel makkelijk via de smartphone aan elkaar worden gekoppeld. Ook handig als er geen taxi in de buurt is. Een stap verder gaat het initiatief om uw eigen auto te verhuren als u hem niet gebruikt. Dit kan via het Nederlandse SnappCar of via Enterprise CarShare. Uw auto is hierbij trouwens allrisk verzekerd tegen schade.

- Deel uw oprijlaan
Bij Parkcirca.com worden parkeerplaatsen van huizenbezitters aan ronddolende automobilisten verhandeld. Een garage, lange oprijlaan of een parkeerplaats voor vergunninghouders; wie een paar vierkante meter over heeft, kan via Park Circa zijn lege plek tegen een schappelijke prijs verhuren.

- Deel uw fiets
Bij Spinlister bieden particulieren hun eigen fiets te huur aan. Gemiddeld rekenen ze hiervoor tien euro per dag. Voor een racefiets kan dat veertig euro zijn.

- Deel uw kookkunsten
Thuisafgehaald en Cookening maken het mogelijk om uw kookkunsten te delen met mensen bij u in de buurt. Of u nu culinaire hoogstandjes maakt of simpele macaroni met kaas.

- Deel uw hond
BorrowMyDoggy is een gemeenschap van hondenliefhebbers, waar anderen u helpen met het verzorgen van uw hond als u druk bent of weg moet.

- Deel uw gereedschap
Peerby is een nieuwe Nederlandse start-up waar u spullen (zoals een boormachine of een barbecue) van uw buren kunt huren.

- Deel uw vaardigheden
Skillshare is een organisatie die leraren en leerlingen bij elkaar brengt. Het onderwerp van de les kan van alles zijn. Het idee van de makers is dat mensen vooral tastbare vaardigheden willen leren. Skillshare-lessen kosten zo’n vijftig dollar. Bij TaskRabbit kunt u klusjes die u niet graag doet uitbesteden. Studenten, bijvoorbeeld, kunnen die klussen uitvoeren en zo een zakcentje bijverdienen. Boodschappen doen aan de hand van een boodschappenlijstje, een aangekocht item gaan ruilen en een Ikea-meubel in elkaar zetten, behoren tot de populaire taken.

Durk Jan de Bruin is internetondernemer via E-diensten.nl en oprichter van Startpagina/mijnWinkel.nl.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 7-2013.

Deel 1 van deze serie, over de strategie voor de tablet vindt u hier. In deel 2 gaat De Bruin dieper in op de strategie voor de smartphone. Deel 3 gaat over het opzetten van een clicks & bricks-strategie voor mobiel.

In de video hieronder vindt u de presentatie 'Go Mobile or Die' van Durk Jan de Bruin tijdens de tweede BeCommerce Mobile Summit in Brussel op 19 september 2013.