Twinkle | Digital Commerce

Reisaffiliates onder vuur in België

2017-05-27
211102
  • 1:33

De Vereniging voor Vlaamse Reisbureaus (VVR) heeft de exploitant van affiliatesite Zomerbrochure.be gemaand zijn site offline te halen. Alleen partijen met een vergunning als reisbureau mogen bemiddelen in commerciële reisverkoop, benadrukt de belangenclub.

Zomerbrochure.be, dat reizen van onder meer Neckermann en Sunweb aanprees, werd in e-mails door de VVR gemaand zijn activiteiten te staken. De VVR schreef onder meer: ‘Door uw wijze van handelen (promotie voeren voor bepaalde reisproducten tegen betaling door de eigenlijke reisorganisator) bent u een reisbemiddelaar en dient u (Barvee) zelf over een vergunningnummer te beschikken.’

Nederlandse touroperator
De VVR refereert op zijn website aan zijn taak en aan jurisprudentie daarover:

Eén van onze opdrachten is het laten respecteren van de Belgische wetgeving. In dit verband hebben wij in 2005 een procedure gevoerd lastens een Nederlandse touroperator die promotie voerde, reizen verkocht op de Belgische markt .be domein had geregistreerd. Uit een vonnis door de rechtbank van koophandel te Antwerpen van 28 juli 2005 blijkt het dat het verboden is in België promotie te voeren, te verkopen van reizen en/of een .be domein te registreren zonder over een Belgische vergunning van reisbureau te beschikken.’

Dagvaarding
Gister viel een dagvaarding bij Barvee op de mat. Het bedrijf, dat in 2007 werd opgericht door Vlamingen Bart De Sloover en Veerle Schepens, doet zijn beklag over de gang van zaken op het Nederlandse Affiliateforum. Barvee wijst Nederlandse reisaffiliates die in België actief zijn op de strenge handhaving bij onze zuiderburen.

VVR wint van Groupon België
Eerder deze zomer won de VVR een rechtszaak van Groupon België, dat reizen verkocht op zijn website. Anders dan Google, dat rechstreeks geld van reizigers ontving, fungeerde Zomerbrochure.nl niet als verkoper maar slechts als aanjager van verkopen elders. De Belgische regels schrijven echter voor dat partijen zonder reisvegunning klanten slechts 'zuiver informatief' mogen inlichten over aanbod van derden.