Twinkle | Digital Commerce

Vivendo vraagt surseance van betaling aan

2017-05-27
180101
  • 1:41

Vivendo, dat webwinkels bouwt op het Magento-platform, gaat surseance van betaling aanvragen. Directeur Rob van Straten: ‘Dat het slecht gaat is een eufemisme.’

Volgens de directeur kan het één jaar geleden gestartte Vivendo niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen: ‘Dan moet je je verantwoordelijkheid nemen.’

Onvolwassen markt
De malaise is niet te wijten aan de populariteit van Magento, want die is groot. Van Straten erkent: ‘Het is een fantastisch pakket met een fantastische toekomst. Het heeft allemaal meer te maken met de jonge onvolwassen markt waarin we actief zijn. Uitermate vervelend, dit hadden we natuurlijk helemaal niet gewild.'

Rotte appel
Volgens de directeur waren subcontractors de rotte appel in Vivendo’s mand: ‘Die contracten hebben ons geen goed gedaan. Vooral op het gebied van software-extensies, de koppeling aan systemen van anderen, hebben we klappen gevangen.' Volgens Van Straten gaat het met name over de koppelingen Magento-Buckaroo en Magento-Exact.

Zwartgemaakt
Daar komt nog bij dat Vivendo volgens Van Straten is bestookt met negatieve reacties op weblogs: ‘We zijn zwartgemaakt, met name op blogs die door concurrenten van ons worden geëxploiteerd. Daar was niet tegenop te werken.’

In het persbericht dat Vivendo na Twinkles gesprek met Van Straten uitstuurde staat het als volgt omschreven:
'Met name door deze negatieve beeldvorming verminderde de omzet van Vivendo met meer dan 70%. Hierdoor verslechterde de liquiditeitspositie snel, versterkt door debiteuren met financiële problemen die niet in staat waren om de facturen aan Vivendo te voldoen.'

Doorstart
Van Straten laat weten dat Vivendo, dat vorig jaar met TNT Post en Buckaroo het ‘Vigento webshop- starterspakket’ introduceerde, graag door wil:  'We gaan op zoek naar partijen die ons over willen nemen, maar dan zonder de activiteiten die ons de das om hebben gedaan. Tot die tijd zullen we volledig blijven focussen op het afronden van alle lopende projecten en het leveren van support aan de operationele webwinkels.’

Bij Vivendo, dat in Hilversum zijn Nederlandse kantoor heeft, werken vijftien mensen in vaste dienst. Het bedrijf houdt een zelfde aantal contractors en freelancers aan het werk, waarvan er een aantal werkt vanuit Nepal.