Twinkle | Digital Commerce

Klantgegevens beschermen is taak webwinkelier

2017-05-26
171130
  • 1:38

‘Webwinkels lekken klantgegevens’, zo kopte het Algemeen Dagblad naar aanleiding van het jaarlijkse onderzoek van Networking4all, leverancier van SSL-certificaten . Vorig jaar werden de pijlen nog nadrukkelijk op leden van Thuiswinkel.org gericht, dit jaar was iDeal de klos.

Van alle ongeveer dertienduizend webwinkels die iDeal aanbieden heeft volgens de internetbeveiliger maar 12 procent de zaakjes op orde. Bij Thuiswinkel.org leden ligt dat momenteel op bijna 40 procent. De certificering van Thuiswinkel Waarborg moet er voor zorgen dat dit op 100 procent komt te liggen, want zonder SSL-certificaten kom je gewoonweg niet door de certificering heen. Leden hebben hiervoor overigens nog tot einde van dit jaar de tijd.

Currence reageerde furieus op het persbericht van Networking4all, waarbij de suggestie wordt gewekt dat het ‘aantal onveilige iDEAL-webwinkels explosief groeit’.  Dat is natuurlijk ook flauwekul, want iDeal en webwinkels hebben ieder zo hun eigen verantwoordelijkheid. Je kan iDeal moeilijk de verantwoordelijkheid in de schoenen schuiven van het beveiligen van webpagina’s in een webwinkel. Zoals iDeal ook niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor het afleveren van pakketjes of van duurzaam zaken doen of wat dan ook.

De werkelijke boodschap verliest daarmee ook kracht. Het gaat er natuurlijk om dat er steeds meer webwinkels bij komen die het niet zo nauw nemen met het beveiligen van persoonsgegevens. Alhoewel ik denk ik dat veel kleine webwinkels dit niet eens bewust doen. Wij proberen daar als belangenvereniging dan ook een rol in te spelen en webwinkels zo goed mogelijk voor te lichten.

Uiteindelijk gaat het om het nemen van verantwoordelijkheid.  Thuiswinkel.org is daar helder over: de verantwoordelijkheid van het beveiligen van persoonsgegevens ligt bij webwinkels en nergens anders. Dus verwachten we dat webwinkels het optimale doen om hun website te beveiligen. De huidige technische standaard is het SSL-certificaat (het welbekende slotje). Dat doen we niet omdat het College bescherming persoonsgegevens dit van ons vraagt, maar omdat we vinden dat het de normaalste zaak van de wereld is dat je je klantgegevens zo optimaal mogelijk beschermt!