Twinkle | Digital Commerce

Taobao.nl: de grootste handelssite ter wereld vertaald

2017-05-27
22097
  • 1:44

Sander Scholten van het Amsterdamse bedrijf Herakles heeft Taobao.nl gelanceerd. Op de site zijn alle producten te vinden die te koop zijn op Alibaba’s handelssite Taobao.com. Scholten werkt samen met een Chinese agent, die de orders aanneemt, controleert en doorstuurt.

Op zoek naar koopjes zijn veel webshoppers het aanbod op Taobao.com gaan ‘Vernederlandsen’, aldus Scholten. Dat houdt doorgaans in dat ze er Google Translate op loslaten. Voortaan kunnen ze voor ruim een miljard producten terecht bij Taobao.nl, waarop het complete aanbod van de grootse handelsite ter wereld automatisch en realtime is vertaald. Scholten maakt daartoe gebruik van een API. 'We hebben goedkeuring gekregen van Alibaba om die te gebruiken', vertelt hij aan Twinkle.

Bemiddelaar
Webshoppers doen geen zaken met het bedrijf van Scholten, maar met de handelaar ter plaatse: Uit de bemiddelingsvoorwaarden (pdf): ‘Herakles B.V. is slechts bemiddelaar en geen partij bij de (Koop)overeenkomsten die worden gesloten tussen Gebruikers en de Agenten.' De betalingen lopen via de daartoe in het leven geroepen Stichting Beheer Gelden Chinese Marktplaatsen.

IDeal
Behalve een vertaling biedt Taobao.nl Nederlandse koopjesjagers ook de mogelijkheid producten af te rekenen met iDeal. De keuring door de lokale agent voorziet in een kwaliteitswaarborg, stelt Scholten, die transparantie voorstaat: ‘De homepage van Taobao.nl bevat daarom duidelijke bestel- en verzendinformatie voorzien van track & trace. Bovendien wordt geattendeerd op de risico’s die bestellen in China met zich meebrengt.’

Taobao.nl ging eind van de zomer live na een testperiode. Volgens Scholten trekt de site nu 'richting de duizend bezoekers per dag'. De conversie blijft achter bij die van andere webwinkels, maar de Nederlandse ondernemer denkt dat die zal aantrekken. 'Veel mensen moeten nog wennen aan Chinese webshops en wij faciliteren handel met particuliere verkopers. Dat gaat nog een stap verder, maar er liggen in mijn ogen enorme mogelijkheden. Je kunt zeggen dat we nu in een periode van aftasten zitten.' 

Taobao agents
Overigens zijn er internationaal meer zogenoemde 'Taobao agents' actief, waaronder Mistertao.com en Bastetao.com. Deze Engelstalige sites bemiddelen onder andere voor Nederlandse webshoppers. Bastetao.com beschikt ook over een Nederlandstalige klantenservice.