Twinkle | Digital Commerce

‘RFS Holland Holding straks volledig in handen van Apax’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 2:04

RFS Holland Holding, het moederbedrijf van Wehkamp, Fonq, Create2Fit en Lacent, wordt overgenomen. Het Britse Apax koopt de nummer 2 van de Twinkle100 volledig vanwege ‘de marktpositie van Wehkamp en de uitstekende resultaten en vooruitzichten van RFS’.

Dat bevestigt RFS vandaag zelf in een persbericht. De deal moet in het derde kwartaal rond zijn.

‘Apax koopt alle aandelen van de huidige aandeelhouders’, zegt woordvoerder Dirk van den Boogaart tegen Twinkle. 80 procent van de onderneming is nu nog in handen van ex-KPN-topman Ad Scheepbouwer, voormalig RFS-directeur Paul Nijhof en financieel directeur Berend van der Maat. Daarnaast heeft IK-Investment Partners (IK), een Europese private equity onderneming, een deel van de RFS-taart.

Overnamesom
De Wehkamp-moeder noemt geen overnamesom. Dit zou volgens het Financieele Dagblad van vrijdag 450 miljoen euro zijn. ‘Wij doen hier geen uitspraken over’, zegt Van den Boogaart.

Vruchten afgeworpen
‘De afgelopen jaren hebben de op groei gerichte investeringen hun vruchten afgeworpen en zijn onze resultaten sterk verbeterd’, laat RFS-ceo Gert van de Weerdhof optekenen in een persbericht. ‘Door de inbreng van kapitaal en expertise van Apax Partners kunnen we met Wehkamp nóg sneller innovaties uitrollen met een accent op klantbeleving, een breder assortiment en de beste service propositie. Ik ben enthousiast over Apax Partners als een krachtige nieuwe aandeelhouder, die zijn vertrouwen in onze strategie en mensen duidelijk heeft uitgesproken én die waardevolle ervaring met groeibedrijven zoals Tommy Hilfiger, Autotrader en Exact meebrengt.’

Omzet en winst
De consumentenomzet van RFS Holland Holding kwam in het boekjaar 2014/2015 uit op 711,3 miljoen euro. De winst (EBITDA) stond op 46 miljoen euro. ‘Wehkamp is één van de weinige online retailers die behalve groei van de omzet ook een mooie (“double digit”) winstontwikkeling laat zien’, schrijft RFS. De opbrengsten van RFS' grootste online dochter steeg met 12 procent naar 546 miljoen euro.

Eerdere verkooppoging
RFS stond sinds oktober voor de tweede keer in de etalage. Een eerste verkooppoging in 2011 mislukte, waarna de holding besloot om op eigen kracht verder te gaan. Volgens Nijhof had dat besluit destijds niet te maken met de hoogte van de biedingen, noch met de overname van Bol.com door Ahold, wat analisten wel suggereerden.

Wehkamp
Wehkamp maakte vorig jaar voor het eerst de stap over de grens door een Belgische webwinkel te openen. Het bedrijf zet sinds vorig jaar in op een meer persoonlijke service met de hulp van onder andere stijladviseurs. Ook wil Wehkamp snel starten met same day delivery vanuit zijn nieuwe geautomatiseerde distributiecentrum in Zwolle.

Lees ook:
Branchegeluiden: welke toekomst heeft Wehkamp? (27-2-2015)