Twinkle | Digital Commerce

'Bedrijf achter Wehkamp en Fonq weer in de etalage'

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:50

De eigenaren van RFS Holland Holding zouden het bedrijf achter Wehkamp, Fonq, Create2Fit en Lacent opnieuw in de etalage hebben gezet. Volgens De Telegraaf heeft de nummer 2 van de Twinkle100 een aantal bankiers uitgenodigd om het verkooppotentieel te inventariseren.

De e-commerce onderneming uit Zwolle gaat zelf niet in op het vermeende verkoopvoornemen. 'RFS reageert niet op speculaties', aldus een woordvoerder tegen Twinkle. De Telegraaf spreekt echter van een ‘beslissing’, die ‘volgt op een ongekende dynamiek in de sector’. Het Financieele Dagblad schrijft dat een aantal anonieme bronnen het artikel van De Telegraaf aan het FD hebben bevestigd.

Nijhof, Van der Maat en Scheepbouwer
RFS Holland Holding (RFS) is nu een kleine zes jaar in handen van de voormalige ceo Paul Nijhof (thans 3SI), de voormalige cfo Berend van der Maat en Ad Scheepbouwer (oud-topman KPN). Ook IK-Investment Partners (IK), een Europese private equity onderneming, heeft nog een aandeel. Medio 2011 hielden de aandeelhouders de optie tot verkoop al eens tegen het licht.

Veiling
Nijhof en consorten schakelden zakenbank Credit Suisse in om de kooplust in de markt te peilen. Er volgde een veiling, maar RFS werd niet verkocht; eind maart 2012 liet het concern weten op eigen kracht verder te gaan. Volgens Nijhof had dat besluit niet te maken met de hoogte van de biedingen, noch met de overname van Bol.com door Ahold, wat analisten wel suggereerden.

Halfjaarcijfers
RFS maakte vorige week halfjaarcijfers bekend. Er werd 7 procent meer omzet geboekt dan vorig jaar in dezelfde periode. De teller bleef steken op 353 miljoen euro. Vlaggenschip Wehkamp noteerde een plus van 9 procent, Fonq groeide met 25 procent, Create2Fit leverde 16 procent omzet in. ‘Create2Fit is bezig met een opschoning van zijn online winkel-portefeuille, waarbij een aantal winkels is gesloten en andere zich op meer winstgevende omzet richten’, lichtte RFS toe.

Wehkamp België en nieuw dc
RFS zit überhaupt niet stil. Het stelde ongeveer 100 miljoen euro beschikbaar voor een revolutionair nieuw distributiecentrum in Zwolle, dat in de zomer van 2015 open moet gaan. Ook investeerde RFS in een entree van Wehkamp bij onze zuiderburen; afgelopen donderdag openden de virtuele deuren van Wehkamp België, waarmee een top 3-postitie op de Belgische markt wordt nagestreefd.