Twinkle | Digital Commerce

CBS: 'Detailhandel op internet met 14,6 procent gegroeid'

2017-11-08
392277
  • 1:10

Winkeliers die het gros van hun producten op afstand verkopen, zoals postorderbedrijven en webwinkels, hebben vorig jaar 14,6 procent meer omzet geboekt dan in 2009. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tegenover de gegroeide inkomsten van webretailers staat een omzetafname van 1,5 procent voor fysieke winkeliers in non-foodartikelen, zoals te zien is onderstaande tabel. Daarin wordt ook duidelijk dat de webomzetten in april, juni en september de grootste groei vertoonden ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, met 20 procent extra omzet of meer.Fysieke verkopers van voedingsmiddelen boekten overigens wel een omzetplusje in het afgelopen jaar, van 1,1 procent.

Thuiswinkel Markt Monitor
Het CBS communiceert geen concrete omzetcijfers bij de genoemde percentages. Volgende maand presenteert belangenvereniging Thuiswinkel.org de Thuiswinkel Markt Monitor, die wordt opgesteld door Blauw Research en GfK Retail Technology. Anders dan in de bovenstaande cijfers van het CBS, brengt deze ook de groei van de online-verkoop van diensten in beeld.

8 miljard euro
Directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org voorspelde vorige maand dat de totale online-consumentenbestedingen in Nederland boven de 8 miljard euro zijn uitgekomen in het afgelopen jaar. In 2009 werd in totaal 6,38 miljard euro omgezet, 7 procent van alle retailomzet volgens Jongen destijds.