Twinkle | Digital Commerce

Thuiswinkel.org wil landelijke aanpak internetfraude

2017-05-26
170130
  • 1:01

Aangifte van internetfraude moet landelijk geregeld worden. Daarvoor pleit de branchevereniging Thuiswinkel.org. De organisatie heeft berekend dat Nederlandse webwinkels vorig jaar voor ongeveer 39 miljoen euro aan omzet zijn misgelopen door fraude van consumenten.

'Het heeft geen zin om aangifte te doen bij "oom agent om de hoek". De kennis over internetgerelateerde fraude ontbreekt lokaal en oplichting van webwinkels door consumenten beperkt zich uiteraard niet tot een stad of regio. Een lokale aanpak heeft dus geen zin en webwinkeliers doen dan ook in groten getale geen aangifte meer", beweert Thuiswinkel.org-directeur Wijnand Jongen.

De branchevereniging pleit voor centrale aangifte van fraude en opsporing van internetoplichting. 'Webwinkeliers zullen alleen maar aangifte doen van oplichting door consumenten, als zij op het gebied van opsporing resultaten zien', aldus Jongen.

Thuiswinkel.org schat dat 39 miljoen euro aan internetbestellingen van consumenten vorig jaar het werk was van fraudeurs, omdat de geschat wordt dat circa 1 procent van de online aankopen door consumenten frauduleus is. Uit de Thuiswinkel Marktmonitor bleek onlangs dat de consumentenbestedingen op internet vorig jaar 3,9 miljard euro bedroegen. Daarmee is de fraude in een jaar tijd met bijna 40 procent toegenomen.