Dinsdag 3 mei 2011

9307 keer gelezen1 x gereageerd

Marktplaats.nl is nu de allergrootste webwinkel

Walther Ploos van Amstel

Marktplaats.nl is nu de allergrootste webwinkel

Wie durft er zaken doen met iemand die je niet kent en nooit hebt ontmoet, met een garantie tot net om de hoek. Wie koopt er producten met een onbekende herkomst? Niemand toch?

Toch koopt veertig procent van de Nederlandse consumenten wel eens iets via handelssites of internetveilingen als Marktplaats en Speurders. We vertouwen elkaar dus toch?

Meer dan 10 miljard
Handelssites als Marktplaats en Speurders zijn goed voor meer dan 10 miljard aan online-handel bij particulieren en webwinkels. Naar schatting gaat het om 15 tot 20 miljoen transacties. Daarbij gaat het zowel om verkopen via handelssites zelf als om verkopen in webwinkels, die via de handelssites lopen. In 2010 besteden consumenten voor voor 8,2 miljard euro bij alleen webwinkels. Dat is beduidend minder. Absoluut marktleider is Marktplaats.nl met 75 procent marktaandeel. De rest loopt via handelssites als Ebay, Qoop.nl, Catawiki, Speurders en Marktplaza.

Dure producten
Marktplaats.nl heeft onderzoek gedaan. Vijf procent van de omzet wordt gerealiseerd door leveranciers van diensten, zoals loodgieters, makelaars en timmermannen. De overige 95 procent gaat om de verkoop van producten. Een belangrijk deel van de 10 miljard handelswaarde wordt gerealiseerd met de verkoop van dure producten zoals auto’s, motoren, brommers en boten; deze zijn goed voor 6,8 miljard euro. Klaarblijkelijk vertrouwen klanten en aanbieders elkaar wel degelijk.

Oplichters
Consumenten die met consumenten zaken doen betekent ook veel, heel veel pakketjes van consument-naar-consument. TNT Post en DHL spelen hierop in met gemakkelijke diensten. Maar het gemak van onderling zaken doen betekent dat ook oplichters hun weg hebben gevonden op de handelssites. Stevige logistieke uitdagingen voor de handelsites en de consumenten die daar zaken doen.

TNT Post en Marktplaats
Je kunt je Marktplaats-account koppelen aan TNT Post en gebruik maken van hun online-verzendservice. Vervolgens kun je bij het plaatsen van een advertentie de verzendkosten aangeven. In principe hoeft je de deur niet uit. Tegen betaling wordt het pakketje thuis opgehaald. Maar, je kunt het pakje ook naar het postkantoor brengen of, als het past, in een oranje brievenbus doen. Op Marktplaats kun je de status van het pakketje volgen.

DHL For You
Ook DHL biedt consument-naar-consument diensten aan. Een gebruiker van DHL For You kan ervoor kiezen de pakjes te laten bezorgen op het thuisadres van de ontvanger of bij een van de DHL Servicepoints in Nederland. Voor de verzending kan de verkoper de pakjes afleveren bij zo'n servicepunt, maar de verkoper kan de pakjes ook vanaf een huisadres versturen. Daarvoor moet hij op internet aangeven dat er pakjes bij hem thuis kunnen worden afgehaald. DHL For You is in de markt gezet door DHL-dochter Selekvracht, dat veel ervaring heeft met het leveren op huisadressen

Vertrouwen is goed…
Iedere dag worden er kopers via handelssites opgelicht en dat worden er helaas steeds meer. Er zijn zelfs fora als het Meldpunt Internetoplichting en Marktplaatsoplichting.nl waarop kopers kunnen melden als ze zijn opgelicht en tips uitwisselen om dat te voorkomen. De meeste meldingen komen van consumenten die zeggen dat ze zijn opgelicht via Marktplaats.nl. Producten als electronica, kleren en schoenen worden na betaling niet geleverd, geleverde spullen worden niet betaald of er is sprake van namaak producten.

Kopersbescherming
Eerder meldde Marktplaats.nl dat ze per dag 10 tot 15 meldingen van mogelijke oplichting krijgen. Relatief gezien is dat weinig. Hun advies blijft om te onderhandelen met de persoon zelf en cash te betalen. Maar wanneer dat niet kan dan kan de koper het risico nemen om vooruit te betalen. Met PayPal, en daarin opgenomen, de kopersbescherming, wil Markplaats ook dit risico wegnemen.

Veiligheid en vertrouwen zullen alle aandacht moeten blijven krijgen om het succes van de handelssites niet in de weg te staan.

 
 

0

Onderwerp(en) & tags voor dit artikel:

- Betaalmethodes (Betalen)
- Veiligheid, privacy, fraude (Logistiek)
- Post- en pakketverzenders (Logistiek)
- Veiligheid, privacy, fraude (Wetgeving)
- Pakketverzending (Logistiek)
- Veiligheid, privacy, fraude (Betalen)Er is op dit moment 1 reactie gegeven op:
Marktplaats.nl is nu de allergrootste webwinkel
 1. Hans van Schip op woensdag 4 mei, 2011 om 11:02

  Het kon niet uitblijven ;-) Gefeliciteerd Marktplaats.

  Zijn ze nu ook de webwinkel met de grootste omzet/winst? Dat lijkt mij niet. Wie zal die vraag ooit kunnen beantwoorden nu iedereen op zijn of haar resultaten blijft zitten.

  Gr. Hans

  http://omalkmaar.blogspot.com

  http://twitter.com/OMAlkmaar


Laat een reactie achter:
 

  Code (zie plaatje hierboven)Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Twinkle behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.