Twinkle | Digital Commerce

Product recall. Dat overkomt mij toch niet

2017-05-26
  • 1:33
Recall-webwinkelAardappelkroketjes en -bolletjes die tijdens het frituren exploderen, een ondeugdelijke boormachine, niet veilige fietshelmen en loodhoudende verf op kinderspeelgoed. Ineens moesten producenten hun producten, zelfs bij consumenten, terughalen.

Ik vroeg met af hoe je dat als webwinkelier regelt. Haalt Albert.nl nu bij mij, met kogelvrije vesten aan, blauwe zwaailichten voor de deur, de explosieven uit mijn vriezer? En hoe regelt Bol.com dat met al die Fisher-Price speeltjes? En wie draait er uiteindelijk op voor de kosten? Jij of jouw leverancier?

In 2008 is het aantal recalls van en waarschuwingen voor voedingsmiddelen groter dan ooit, volgens de Voedsel- en Waren Autoriteit. Een logistiek risico om echt serieus te nemen dus.

Bij een recall krijg je te maken met onverwachte kosten. Zo zijn er de kosten van onderzoeken, van het terughalen en het vernietigen van de producten. Tel daarbij op de advertenties om de consument op de hoogte te stellen van de terughaalactie. Bij een levensmiddel dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid moet een advertentie met een publiekswaarschuwing worden geplaatst in minimaal twee landelijke dagbladen.

Door alle negatieve media-aandacht kan jouw imago een stevige deuk oplopen. Het kan uiteindelijk zelfs de continuïteit in gevaar brengen.

Het start met een goed plan. Maak een plan voordat je een probleem krijgt. Beslis wanneer je actie moet ondernemen en schat het risico in. Als een recall actie nodig is: wat ga je dan doen als die producten al bij de consument zijn? Of is dat juist voor webwinkels 'a piece of cake'? Kwestie van een mailtje sturen aan de kopers? Of gaat productverantwoordelijkheid verder?
Na de corrigerende acties; wat heb je geleerd van de ervaringen? Een recall is vaak niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering waardoor je zelf voor de kosten opdraait. Hoe ga je dan de kosten opvangen? Of gaat dit jou niet overkomen.

Wie heeft het wel eens meegemaakt? Ik ben benieuwd naar ervaringen! Dat moet leerzaam zijn voor collega webwinkels.