Twinkle | Digital Commerce

Bestel eens ‘n Balkenende

2017-05-26
  • 1:28

Bijna elke politieke partij heeft een webwinkel waar promotiemateriaal wordt verkocht, zoals ballonnen, vlaggen, paraplu’s, posters, pennen, tassen en kleding. Ik had verwacht dat het CDA ook bijbels online zou verkopen, maar niets daarvan.

Van alle politieke partijen heeft het CDA het grootste assortiment met trendy artikelen. Wie heeft bij Paul de Leeuw of op het NOS-journaal niet het T-shirt gezien waarop Balkenende als Che Guevara staat afgebeeld? Ze zijn niet aan te slepen! Maar het pronkstuk dat online bij het CDA is te bestellen is toch wel een levensgrote bordkartonnen Jan Peter Balkenende voor 350 euro. Geen andere politieke partij heeft hieraan gedacht. Denkt u eens in wat u allemaal niet zou kunnen met een echte Balkenende thuis? Balkenende aan uw tafel verhoogt de gezelligheid en de eenzamen nemen hem gewoon mee naar bed. Daarmee vergeleken valt de PvdA in het niet met rode pleisters met opdruk en een PvdA-ijskrabber.

Het meest verkochte product van de politieke webwinkels is snoepgoed met logo. Een raar idee dat de politiek zorgt voor overgewicht! En dan te bedenken dat de gebruikers van dit snoepgoed vaak onder de stemgerechtigde leeftijd zijn.

Welke partij zou de verkiezing van mooiste webshop winnen?

De minst slechte vind ik de webwinkel van het CDA, mede omdat ze een apart gesloten bestelsysteem voor leden hebben. Maar eerlijk gezegd valt de kwaliteit van alle politieke webwinkels me zwaar tegen. De webwinkels zijn moeilijk te vinden, het ziet er allemaal erg knullig uit en je kunt nergens met creditcard betalen. Alleen bij het CDA en de SP kun je betalen met iDeal. Verder hebben sommige webwinkels (zoals die van het SP) niet eens plaatjes van de producten.

Meest frappant is dat geen één webwinkel het Thuiswinkel Waarborg voert, terwijl de politiek dit keurmerk wel promoot. Komen de politieke webwinkels niet door de goedkeuringsprocedure? Ik begin me een beetje angstig te voelen; zal ik mijn levensgrote Balkenende ooit ontvangen?