Alhoewel het starten van een webwinkel in veel gevallen relatief weinig kosten met zich meebrengt (in vergelijking tot een onderneming in veel andere branches), is ook voor een webwinkel een eerste investering nodig. Ideaal is natuurlijk als u dit gewoon van uw eigen spaarcenten kunt betalen. Maar wat nu als u dit niet kunt?
Tekst: Dirkjan Vis
Met vijfduizend euro kunt u al starten, maar persoonlijk lijkt dit budget mij onvoldoende. Met dit bedrag kunt u een webwinkel maken en deze als een leuke hobby zien, die misschien uitgroeit tot iets moois. Als u direct voluit van start wilt gaan en als beroep 'webwinkelier' wilt kunnen invullen, dan zult u meer geld nodig hebben. Voor een serieuze winkel is al snel een investering van 25.000 euro vereist. Denk dan aan kosten voor bouwen, promoten, spullen inkopen, een bedrijf starten, eventueel voorraad beheren of debiteuren voorschieten. En vergeet niet de tijd die u erin steekt. Want wanneer u uw baan opgeeft om te kunnen starten met een professionele winkel, hoe betaalt u dan in de eerste maanden uw huur of hypotheek? De investering zal per webwinkelier verschillen, want niet iedereen heeft te maken met transport- en opslagkosten voor zijn producten. Genoemde 25.000 euro is dan ook een gemiddelde.
Eigen kapitaal
De voordeligste methode is investeren met eigen kapitaal. Dat kan spaargeld zijn, resultaat uit beleggingen, maar ook bijvoorbeeld de overwaarde van uw huis. Als u daar een hypotheek op neemt, kunt u dit kapitaal gebruiken om een onderneming te starten. In dat geval is die hypotheekrente niet meer fiscaal aftrekbaar, maar het is nog steeds gunstiger dan andere leningsvormen. De bank kijkt hierbij wel naar uw inkomen. Het is dan ook aan te raden dit te doen vóór u uw baan heeft opgezegd.
Persoonlijk krediet
Diegenen die deze Twinkle lezen voordat ze hun baan opzeggen, zullen dankbaar zijn. Als u nog een salarisstrook heeft, is het namelijk een stuk eenvoudiger om te lenen. Ga met uw meest recente salarisspecificatie naar de bank en vraag hoeveel krediet u kunt krijgen. We willen niemand stimuleren om maximaal krediet op te nemen, maar de voorwaarden met een salarisspecificatie zijn aantrekkelijker dan die van een zakelijk krediet. En de kosten zijn meestal nihil zolang u niets opneemt. Zo creëert u relatief goedkoop een startkapitaal. Voor de betere verdieners onder ons is deze methode soms al voldoende om 25.000 euro te verkrijgen.
Wacht u en probeert u het een aantal maanden later als webwinkelier, dan zult u merken dat de reguliere banken zo goed als geen krediet meer willen geven. Of het kan alleen tegen veel minder aantrekkelijke voorwaarden. Want u bent opeens 'virtueel ondernemer' en daardoor voor een bank veel risicovoller dan met een vast salaris.
Zakelijk lenen
Heeft u toch al uw baan opgezegd en geen loonstrookjes meer? Dan wordt lenen bij de bank over het algemeen lastiger. Eén bank vormt hierop een uitzondering: Bizner leent 5.000 euro zonder veel vragen te stellen. De tarieven zijn ook acceptabel. De eerste 20 procent is binnen!
Kiest u voor een andere bank, dan is het aan te raden met een goed ondernemingsplan te komen. Dat wil niet zeggen dat u 40 kantjes moet voltypen en laten opmaken door een reclamebureau. Maar u moet wel overtuigend aantonen dat er binnenkort geld zal binnenkomen. Banken willen verder best geld lenen indien er onderpand is. Wanneer u bijvoorbeeld goederen koopt, bestaat de kans dat ze hiervan 40 procent willen financieren. Mits u akkoord gaat met deze goederen als onderpand.
Family, friends and fools
Banken rekenen zakelijk hele andere tarieven dan privé. Rentepercentages van 10 procent of meer zijn eerder regel dan uitzondering. Bovendien is het dus de vraag of ze u wel een lening willen verstrekken. Soms is het dan ook beter om te proberen een opa, oom of buurman lief aan te kijken. De Belastingdienst maakt het graag makkelijker en heeft de zogenaamde Tante Agaath-lening ingesteld. Deze heeft voor uzelf geen voordelen, maar kan voor de leninggever extra fiscaal voordeel bieden. Bijvoorbeeld als blijkt dat u het bedrag niet kunt terugbetalen of als hierdoor die persoon belasting zou moeten betalen over zijn spaargeld. Anders dan de naam doet vermoeden is het overigens niet verplicht dat het om een familielid gaat.
Investeerders, subsidie of sponsoring
Over subsidie en sponsoring kunnen we kort zijn. Dit is zelden van toepassing op startende webwinkeliers. Eén subsidie is er wel: de innovatievoucher. Hiermee krijgt u 2.500 euro budget om bij een kenniscentrum te besteden. Zo kunt u bijvoorbeeld een universiteit inschakelen voor (markt)onderzoek. Meer geld nodig dan u zelf bijeen kunt krijgen? Dan moet u op zoek naar investeerders. Over hoe u kapitaal zoekt bij investeerders kunnen we een flink boekwerk schrijven. Wie op zoek is naar een bedrag tussen de 50.000 en 500.000 euro raden wij het boekje Startkapitaal van het Nebib aan.
Open een zakelijke rekening bij de Postbank en je krijgt tussen de 5.000 en 25.000 krediet, dat wil zeggen toegestane roodstand. Neem een paar credit cards en je kunt zonder probleem nog weer eens vele duizenden opnemen. Het is relatief eenvoudig om op verschillende manieren opkorte termijn over veel geld te beschikken. Wel oppassen natuurlijk: de rente kan snel tot schrikbarende bedragen stijgen en als er weinig afgelost wordt staan de kredietverstrekkers snel op de stoep. Terecht natuurlijk. Maar binen een paar weken een flink startkapitaal vergaren is dus op zich niet zo moeilijk...
Je bedoelt: binnen een paar weken schulden opbouwen die je als het mar even tegenzit je je leven lang achtervolgen. Sukkel. Creditcards e.d. zijn met de geldende rentes niet de manier op een startkapitaal bij elkaar te krijgen.
@Hans: er lijkt me geen reden om te gaan schelden. Ik raad het ook zeker niet aan om je hele startkapitaal op deze manier bij elkaar te sprokkelen, maar het kan een manier zijn om kortstondig je kapitaal te vergroten, als je zeker weet dat je je schuld snel weer kunt aflossen. Ik geef twee keer aan dat het een gevaarlijke manier is, maar het k�¡n wel als je weet wat je doet en je hebt écht snel geld nodig.
Ik vind het gewoon raar dat je onder een artikel waarin de mogelijkheden worden uitgelegd met een niet al te slimme oplossing komt met de woorden 'Maar binen een paar weken een flink startkapitaal vergaren is dus op zich niet zo moeilijk... '
@Hans: dat kan. Zelf vind ik het niet vreemder dan de suggestie van de auteur om op basis van oude salarisstrookjes meer krediet te verkrijgen dan je op basis van een status als webwinkelier zou krijgen. Dan leen je dus ook zonder een reeële backup. Sowieso is elke vorm van lening en krediet pontentieel gevaarlijk als je je grenzen overschrijdt. Dat de ene vorm gevaarlijker is dan de andere ivm hogere rente of andere redenen, doet aan dat principe niets af. Persoonlijk zou ik ook niet snel veel geld lenen van familie of vrienden. Daar zitten ook veel haken en ogen aan, maar dan op relationeel vlak. Punt is: er zijn veel mogelijkheden en je moet heel goed bepalen welke risico's je wilt en kunt lopen en hoe hoog de prijs is die je wilt en kunt betalen voor het krediet. Mijn reaktie was niet zozeer een tip of aansporing, maar een objectieve aanvulling.