Twinkle | Digital Commerce

Bouw een webwinkel met kant-en-klare software

2017-05-26
  • 3:59

Huren of kopen? Ook in de webwinkelwereld speelt deze vraag een grote rol. Huren kan bij verhuurders als Mijnwinkel.nl, Esales.nl, Esell.nl, Gratiswinkel.nu of Websitelease.com. Die nemen u aardig wat werk uit handen. Kiest u toch voor kopen - op termijn misschien voordeliger -, dan doen we u hier wat kooptips aan de hand.

Tekst: Jurgen Nijhuis

Het komen tot een verantwoorde keuze is lastig en het grondig vergelijken van de diverse software kost de nodige tijd. Als leidraad in uw keuzetraject kunt u onderstaand stappenplan gebruiken. Het is geen uitputtende, alles behandelende lijst, dus geef er uw eigen draai aan met aspecten die voor u of uw onderneming van belang zijn.

Focus op belang

Het is belangrijk om u te richten op de aspecten die voor u het belangrijkst zijn. Filter de programma's uit die niet voldoen aan deze hoofdcriteria. Betrek dan pas de minder belangrijke aspecten in uw selectietraject. Gebruik ook de demo's die de meeste aanbieders hebben, want vaak merkt u in de praktijk pas goed of een bepaalde webwinkeloplossing bij u past.

Bekijk 'werkende' voorbeelden

De meeste aanbieders hebben een lijst met websites die hun winkeloplossing gebruiken. Maak hier gebruik van, want zo krijgt u een aardig beeld van de flexibiliteit van webontwerp en inpassing in een bestaande website. Naast het uiterlijk is ook de werking van belang. Dus gedraag u in de demo's ook als een klant: plaats artikelen in een winkelwagentje, haal ze er weer uit, vraag informatie en afbeeldingen op, doe een aantal zoekopdrachten, kijk hoe gebruikersvriendelijk het winkelen verloopt. Gaat dat op een prettige, logische, snelle en duidelijke manier - of juist niet? Is er informatie beschikbaar over aankopen, ruilen, retourneren, garantie, verzendkosten en dergelijke?

Wat roept uw webwinkel op?

Krijgt u een functioneel Aldi-gevoel en wilt u zo snel mogelijk weer weg na gedane boodschappen, of heeft u een feestelijk Bol.com-gevoel doordat er van alles te beleven valt en de sfeer er aangenaam is? Amazon.com is bijvoorbeeld typisch een webwinkel waar je altijd weer blijft hangen en langer blijft bladeren en klikken dan de bedoeling is. Wilt u dat gevoel ook in uw eigen winkel wilt oproepen, dan moet u wel software gaan gebruiken die de nodige 'toeters en bellen' biedt.

Breng financiële aspecten in kaart

Probeer zo goed mogelijk de totale kosten van uw toekomstige webwinkel in beeld te brengen. Dat kan lastig zijn, maar probeer dan een globale schatting te maken van de totale kosten per maand. Ga daarbij uit van een winkellevensduur (zonder ingrijpende aanpassingen) van twee jaar en reken alles mee waarvoor u moet betalen, dus ook domeinnaam, hosting, uitbestede werkzaamheden, softwarelicenties, - aanschaf of -huur (ook van aanvullende modules), onderhoudskosten et cetera. 

Log in als beheerder

In de meeste online-demo's kunt u inloggen in de beheermodule. Belangrijk is dat het beheer intuïtief werkt, dat u de technische opties gemakkelijk kunt bedienen en dat u het gevoel heeft de software te (kunnen) beheersen. Waarschijnlijk moet u ook eerst meer vertrouwd raken met dit soort software en krijgt u er beter zicht op als u een aantal oplossingen heeft bekeken en getest. De basisprincipes van een webwinkel zullen namelijk altijd terug zijn te vinden en hoe meer demo's u met elkaar vergelijkt, hoe beter u uw keuze kunt maken.

Betalings- en verzendmogelijkheden

Het is belangrijk dat het hele order- en verzendproces gladjes verloopt voor klanten en dat het beheer ervan naar uw zin is. Maar wat zijn de mogelijkheden op financieel gebied? Hoe worden orders afgehandeld in het systeem? Is er een automatische koppeling tussen order en verzendkosten en -mogelijkheden? Kunt u verschillende btw-percentages toekennen? Is het orderbeheer te koppelen aan uw back-end (administratiesoftware)? Dit soort zaken zijn net zo belangrijk als een mooi winkeluiterlijk.

Bekijk de ondersteuning

Welke vormen van ondersteuning biedt de uitgever of fabrikant van de software? Er zijn diverse mogelijkheden: online-handleidingen, veelgestelde vragen, kennisbank, gebruikersforum, e-mailondersteuning en dergelijke. Vooral een actief gebruikersforum kan erg prettig en waardevol zijn!

Pc of hosting-server?

U kunt de software op uw pc draaien of via een hosting-server laten lopen. Voorbeelden van pc-software waarmee u de gemaakte webwinkel via FTP op het web publiceert zijn Shop to Date (Mindscape.nl), Mijn Webwinkel Pro (Easycomputing.com) en Easy Shopmaker Pro (Easyshopmaker.nl). Software die als script op uw (Linux) hosting-server draait en die u bedient via uw browser is er in vele soorten en prijzen. Het is vrijwel allemaal Engelstalige software, maar kan vaak wel aangepast worden aan de Nederlandse situatie. Sommige scripts zijn gratis, zoals het bekende OS Commerce (Oscommerce.nl) en Zen Cart (Zencart.nl). Andere scripts zijn commercieel, maar kosten vaak niet meer dan een paar honderd dollar. Goede keuzes in dit genre zijn CS Cart (Cscart.com), SunShop (Turnkeywebtools.com), CubeCart (Cubecart.com), DigiShop (Sumeffect.com) en eCommercePHP (Comdevweb.com). Met een prijs van zo'n 500 dollar is JShop Server wat duurder, maar het is dan ook een bijzonder veelzijdig pakket met een eigen scripting-taal. Voor echte beginners minder geschikt, maar een aanrader voor degenen die voor zichzelf semi-maatwerk willen maken.


Clicks

www.Mijnwinkel.nl
www.Esales.nl
www.Esell.nl
www.Gratiswinkel.nu
www.Websitelease.com
www.Mindscape.nl

www.Easycomputing.com
www.Easyshopmaker.nl
www.Oscommerce.nl 
www.Zencart.nl 
www.Cscart.com
www.Turnkeywebtools.com
www.Cubecart.com
www.Sumeffect.com
www.Comdevweb.com













Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 3-2006