Twinkle | Digital Commerce

Fnac meldt zich voor BCC en zusterketens

2017-11-08
180101
  • 1:32

Het Franse winkelconcern Fnac wil voor ruim zevenhonderd miljoen euro alle aandelen overnemen van Darty, het moederconcern van de gelijknamige Franse keten, het Nederlandse BCC en het Belgische Vanden Borre.

De Darty-directie, die zetelt in Londen, heeft aangegeven meer onderzoek te willen doen naar de voordelen van een acquisitie. Volgens Fnac gaat de schaalvergroting gepaard met zowel strategische als financiële voordelen, onder andere op het gebied van (internationale) winkelnetwerken.

Beide ondernemingen zijn ongeveer even groot: Fnac realiseerde afgelopen jaar een omzet van een kleine vier miljoen euro in tien Europese landen, waaronder België. Darty verkocht vorig jaar voor ruim 3,5 miljard euro in zeven verschillende landen, waaronder Nederland. BCC bezet de 39e plaats in de nieuwe Twinkle100, met een online omzet van 42 miljoen euro.

Logistieke problemen
BCC kampte afgelopen voorjaar met grote storingen in de orderverwerking als gevolg van de implementatie van een nieuw logistiek systeem. E-commerce manager Olger Kistemaker liet Twinkle weten dat de problemen niet te maken hadden met de financiële situatie bij het bedrijf. De wachttijden bij de klantenservice zijn nog altijd langer dan normaal, blijkens een prominent bericht op Bcc.nl. De keten excuseert zich daarvoor.

Harense Smid en Micro-Electro
BCC en zijn zusterformules bevinden zich in een moeilijke markt, waar pure internetspelers de afgelopen jaren grote delen van hebben opgeslokt. In ons land verdwenen ketens als Megapool, It’s, Harense Smid en Mikro-Electro uit het straatbeeld. Die laatste twee formules werden eind vorig jaar door BCC gekocht en vervolgens van de markt gehaald.

Bas Group
Bas Group, de Nederlandse onderneming achter BCC-concurrenten MyCom, Dixons en iCentre, verkeert momenteel in zwaar weer. Afgelopen weekend werd uitstel van betaling aangevraagd. Oprichter Steven Bakker zou de nummer 31 van de nieuwe Twinkle100 onder voorwaarden terug willen kopen, samen met een aantal leveranciers. In België heeft de Bas Group inmiddels faillissement aangevraagd.