Zappos gaat binnenkort manager-free verder. De bekende Amerikaanse online schoen- en modeverkoper stapt volledig over op een organisatiestructuur van zelfmanagement. Wie dat niet zint, krijgt minimaal drie maandsalarissen mee bij het verlaten van het bedrijf.
Dat heeft oprichter en ceo Tony Hsiesh (foto) onlangs laten weten in een uitgelekte e-mail aan het personeel. De memo kreeg later een plek op het eigen weblog van Zappos.
Holocratie
Zappos, vermaard om zijn klantvriendelijkheid, omarmde een paar jaar geleden al de principes van holocratie. Uitgangspunt is dat een organisatie door de dynamische en transparante structuur in staat is voortdurend bij te sturen. Het model, zo leert Wikipedia, neemt afstand van traditioneel top-down management en distribueert autoriteit over alle medewerkers in de organisatie. Die werken op voet van gelijkheid samen in (hier en daar overlappende) cirkels. Voor zover bekend is Zappos met circa vijftienhonderd werknemers het grootste bedrijf ter wereld dat holocratie in de praktijk brengt.
Zonder managers
Omdat Zappos op onderdelen nog functioneert als een traditioneel bedrijf en Hsiesh ‘de transformatie naar zelfmanagement en zelforganisatie’ wil bespoedigen, heeft hij een rigoureus besluit genomen; vanaf eind deze maand gaat het bedrijf zonder managers verder. Aan de basis daarvan ligt het vorig jaar verschenen boek ‘Reinventing Organizations’ van Frederic Laloux.
Peer-pressure
Hsiesh laat weten dat managers ‘absoluut noodzakelijk en waardevol’ waren om Zappos uit te laten groeien tot het bedrijf dat het nu is. Maar om de hiërarchie te doorbreken breekt vanaf 30 april een tijdperk zonder managers aan, waarin peer-pressure een cruciale rol vervult.
Alle managers ‘met een goede reputatie’ behouden tot het eind van dit jaar hun huidige salaris, schrijft Hsiesh. De cirkel ‘Reinventing Yourself’ moet hen helpen bij het vinden van nieuwe rollen die aansluiten bij hun passies, vaardigheden en ervaring. Als ze liever vertrekken, krijgen ze minimaal drie maandsalarissen mee. Het is een variant op 'The offer', de vrijwillige vertrekregeling voor nieuw personeel waar Zappos bekendheid mee verwierf. Onduidelijk is hoe Hsiesh omspringt met managers die het bedrijf willen houden aan hun lopende contract.
Amazon
Zappos werd alweer bijna zes jaar geleden overgenomen door Amazon. Werner Vogels, de Nederlandse chief technology officer van de e-commerce gigant, zei vorige week dat Amazon zich herkende in de centrale klantgedachte. Die zou bij Zappos ‘misschien nog wat extremer’ zijn doorgevoerd. In navolging van Zappos, dat zelfstandig opereert, introduceerde ook Amazon een premie voor personeel bij vrijwillig vertrek.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Zappos verder zonder managers
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.