Twinkle | Digital Commerce

Tom Kabinet verkoopt ook nieuwe e-books

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:39
Tom Kabinet heeft een manier gevonden om legaal tweedehands e-books te kunnen verkopen. Het bedrijf heeft nu ook nieuwe e-books in handel, die via hetzelfde platform weer kunnen worden doorverkocht aan een volgende eigenaar.

De deelnemer aan Startupbootcamp Amsterdam heeft met zijn nieuwe verdienmodel een manier gevonden om te voldoen aan de wensen van de rechter. E-books die via Tom Kabinet’s site zijn gekocht, kunnen hier ook weer worden doorverkocht. Van elk doorverkocht e-book wordt 1,50 euro commissie ingehouden, waarvan 50 eurocent naar de auteur gaat. ‘Een inkomstenbron die bij “papieren” tweedehands boeken niet bestaat’, zegt mede-oprichter Marc Jellema tegen de Volkskrant.

Externe websites
Omdat er steeds een kopie achterblijft op de e-reader van de verkoper, hebben straks steeds meer mensen het boek in hun bezit. Jellema hoopt dat binnenkort ook de boeken die op andere websites, als Amazon en Bol.com, zijn gekocht, via Tom Kabinet worden doorverkocht. Zo blijft de verkoop legaal.

Concurrentie
De nieuwe e-books worden, net als bij bijvoorbeeld Bol.com, door Centraal Boekhuis geleverd, zo meldt Tom Kabinet aan Twinkle. Het bedrijf zegt over een grote concurrent als Amazon.nl, dat ook e-books in ons land verkoopt: 'Amazon verkoopt nieuwe e-books, maar biedt niet de mogelijkheid deze door te verkopen. Per saldo zijn de e-books van Tom Kabinet dus goedkoper; koopprijs minus cashback via doorverkoop.'

Rechtszaak
Tom Kabinet werd een maand na zijn oprichting in 2014 aangeklaagd door het Nederlands Uitgeversverbond (NUV), omdat het onmogelijk zou zijn om in tweedehands e-books te handelen. Het NUV kreeg ongelijk, maar won in januari 2015 wel het hoger beroep waarin de bond pleitte dat Tom Kabinet in illegale e-books handelt. De startup mocht zijn activiteiten alleen voortzetten als het een manier vond om te bewijzen dat de e-books legaal verkregen waren.

All you can read
Naast de verkoop van nieuwe en tweedehands e-books, start het bedrijf dit jaar met een all you can read-abonnement voor e-books. Voor 5 euro per maand kunnen klanten al onbeperkt lezen.