Twinkle | Digital Commerce

Rechter staat cashback op boeken toe

2017-05-27
180101
  • 1:59

Boekverkopers mogen zaken doen met cashback-sites, die consumenten geld terug geven op de aankoop van een boek. In hoger beroep bij het Amsterdamse gerechtshof haalde cashback-site Splinq.nl zijn gelijk tegen het Commissariaat voor de Media.

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) had boekverkopers die samenwerkten met Splinq.nl in 2008 al op de vingers getikt voor het omzeilen van de Wet op de vaste boekenprijs (Wikipedia). Voor een aantal verkopers was dat reden om niet langer samen te werken met deze en andere cashback-sites. Splinq.nl stapte daarom naar de rechter, inmiddels alweer ruim twee jaar geleden.

Sanctie tegen Selexyz
Niet lang daarna, in juli 2009, maakte het CvdM nog eens duidelijk dat cashback op boeken niet is toegestaan. Het deelde een boete uit aan Selexyz, omdat mensen met korting boeken konden bestellen op Selexyz.nl via cashback-site Zinngeld.nl. Opvallend was dat de (op dit moment kwakkelende) boekhandelsketen verantwoordelijk werd gehouden voor de overtreding. En dus niet de affiliate of het netwerk: Uit de sanctiebeschikking (pdf): ‘Selexyz heeft kennelijk het risico aanvaard dat dit zou kunnen gebeuren bij uitbesteding van publiciteits- en advertentiewerkzaamheden op deze manier.' En: 'In dit kader is verder van belang dat het geldelijk voordeel dat uiteindelijk feitelijk door Zinn Internet Services aan de eindafnemer wordt uitbetaald, voorvloeit uit een door Selexyz geïnitieerde geldstroom.'

In de uitspraak over de Splinq-zaak kwam de Amsterdamse rechtbank in april 2010 ook tot het oordeel dat boekverkopers de Wet op de vaste boekenprijs overtreden door zaken te doen met cashbacksites.

Weg vrij
De recente uitspraak in het hoger beroep maakt de weg voor boekverkopers vrij om gelegitimeerd zaken te doen met cashback-sites als Splinq.nl en Zinngeld.nl. Het Amsterdamse gerechtshof stelt onder meer: 'Indien de verantwoordelijkheid van de boekverkoper zo ver strekt dat hij rekening moet houden met derden die de verkoop van boeken betrekken in een algemeen voor hun website geldend beloningssysteem, zoals hier aan de orde is, had de wet daarvoor een uitdrukkelijke grondslag moeten bieden. Een beroep op de algemene doelstellingen van de wet volstaat niet.'

Wet blijft van kracht
Op de eigen site maakt het CvdM duidelijk dat de Wet op de vaste boekenprijs ondanks de uitspraak van kracht blijft. Hiermee reageert de toezichthouder op berichten in de media dat de wet zijn geldigheid zou hebben veroren. ‘Vaste boekenprijs van de baan’, kopt De Telegraaf bijvoorbeeld. Het Commissariaat overweegt beroep in cassatie tegen de uitspraak in te stellen bij de Hoge Raad.