Twinkle | Digital Commerce

Domeinextensies vrijgegeven: 'Historische verandering'

2017-05-27
180101
  • 1:35

Bedrijven krijgen de mogelijkheid hun merknaam als extensie van hun website te voeren. Zo kan Amazon de extensie .com schrappen en in theorie verder gaan op het domein Amazon.amazon. Het aanvragen van een eigen extensie kost 185.000 dollar.

ICANN, de organisatie die de uitgifte van internetdomeinnamen controleert, spreekt van een historische verandering. Tot voor kort waren er, naast landenextensies als .nl, slechts 22 generic top-level domains als .com en .org beschikbaar.

'Bijna ieder woord mag'
Vanochtend vroeg stemden de bestuursleden van ICANN in Singapore voor wijziging van de regels. Daardoor mogen internetadressen straks eindigen met ‘bijna ieder woord in iedere taal’, aldus ICANN op zijn eigen site, ‘waardoor organisaties wereldwijd de mogelijkheid krijgen hun merk, producten, community of zaak in een nieuwe en innovatie manier kunnen promoten.’

Legitimiteit
Organisaties die een nieuwe extensie willen aanvragen, kunnen dat doen in een afgebakende termijn van 12 januari tot 12 april volgend jaar, laat ICANN verder weten. De aanvraag zou rond de 185.000 dollar gaan kosten, aldus Reuters. Een leger in te huren consultants zal toezien op de legitimiteit van de claim: aanvragers moeten aantonen dat ze de extensie met recht mogen gebruikedragen.

Kopen, parkeren en redirecten
Desondanks doen bedrijven er goed aan extensies te claimen voor anderen ermee aan de haal gaan. Dat zegt Theo Hnarakis van het Australische bureau IT DBS, werkzaam voor onder meer Volvo, Lego en GlaxoSmithKline, tegen persbureau Reuters: ‘Wij adviseren mensen op zijn minst om de extensies van hun merken te kopen en te parkeren en bezoekers via redirects te verwijzen naar de eigen site.’

Wehkamp.nl, Transavia.com
E-commerce partijen als Wehkamp.nl en Transavia.com voegden eerder hun internetextensie toe aan hun merknaam, om hun verbondenheid met internet uit te stralen. In de toekomst krijgen online verkopers, mits ze in de buidel tasten, meer mogelijkheden om hun merk te profileren op basis van hun extensie.