Twinkle | Digital Commerce

Google Wallet niet voor webwinkels

2017-10-05
180101
  • 1:46

The future of commerce starts today’, was Google gister weinig bescheiden bij de aankondiging van Google Wallet. De mobiele betaaldienst zou de portemonnee bijna geheel kunnen vervangen. Voor verkopers op afstand online of mobiel, biedt Google Wallet (nog) geen uitkomst.

Google Wallet is met andere woorden een oplossing voor mobile proximity payments, bij de plek van aankoop. Voor mobile remote payments, betalingen op afstand zoals bij m-commerce het geval is, biedt Google Wallet geen soelaas.

Net als veel andere partijen maakt Google Wallet gebruik van chips voor near field communication (nfc-chips). Wie zijn telefoon langs een terminal zwaait, rekent af:



Google Offers
Maar Google Wallet vervangt meer dan contant geld en bankpassen alleen. Volgens het bedrijf worden loyaliteitskaarten, boarding passen en zelfs sleutels in potentie overbodig door de technologie. Ook biedt Google Wallet de mogelijkheid kortingen te verzilveren met een zwaai langs de kassa. Daarmee heeft Google Offers, een concurrent van Groupon, een unique selling point voor klanten en retailers ter pakken.

Beschikbaarheid gering
Google Wallet is een open commerce ecosystem in de vorm van een mobiele app, waarvoor Google samenwerkt met Mastercard, CityBank en First Data. De toepassing is vanaf de zomer te gebruiken voor bezitters van Nexus S Android-telefoons in New York en San Fransisco. Google zegt dat zijn mobiele portemonnee straks ook op andere telefoons beschikbaar komt. Concrete plannen voor een Europese lancering zijn er niet. Waar Google al veel retailers van naam voor zijn virtuele portemonnee wist te winnen, blijft de beschikbaarheid voor consumenten vooralsnog dus gering.

Rechtszaak
De aankondiging van Google Wallet komt voor velen als een verassing, omdat de zoekgigant onlangs nog ontkende bezig te zijn met mobile proximity payments. Emerce stelt bijvoorbeeld dat Google ‘liegt alsof het gedrukt staat’.

EBay kondigde al een rechstzaak aan tegen Google (persbericht hier, aanklacht hier in pdf), omdat dochter PayPal gezichtsbepalers Stephanie Tilenius en Osama Bedier naar het bedrijf zag vertrekken. Verwacht werd dat Tilenius zich bij Google vooral zou gaan storten op de uitbouw van Google Checkout (remote payments), dat wel voor webwinkeliers beschikbaar is.