Twinkle | Digital Commerce

‘Aantal mobiele NFC-betalingen valt tegen’

2017-10-05
180101

Mobiele Near Field Communication-betalingen zijn wereldwijd nog geen succes te noemen. Slechts 2 procent van alle betalingen via de smartphone wordt gedaan met de NFC-technologie.

Dat zegt het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner naar aanleiding van een studie naar mobiele betalingen.

Bij Near Field Communication kunnen gebruikers van smartphones met de technologie gemakkelijk mobiel betalen door de telefoon langs een apparaat in de fysieke winkel te halen. Het gewenste bedrag wordt dan van de rekening afgeschreven. Dit jaar wordt 2 procent van de wereldwijde mobiele transacties gedaan met behulp van de NFC-technologie, verwacht Gartner. Het bureau denkt dat in 2017 dit aantal zal zijn gestegen tot 5 procent van alle mobiele transacties. ‘Vanaf 2016 zal het aantal NFC-betalingen sneller toenemen, omdat dan meer winkels en bedrijven de technologie hebben geïntegreerd', zegt Gartner.

Google Wallet
Het onderzoeksbureau stelde zijn hooggespannen verwachtingen over NFC met 40 procent bij. Dit heeft volgens Gartner vooral te maken met de tegenvallende gebruikersaantallen in 2012 van diensten die de technologie aanbieden, zoals Google Wallet en Isis. Google presenteerde zijn ‘wallet’ in 2011 nog groots als ‘de vervanger van de portemonnee' tijdens het offline winkelen.

Mobiele transacties wereldwijd
Anders dan de tegenvallende cijfers over Near Field Communication zal de totale transactiewaarde uit mobiele betalingen uitkomen op een goede 235.4 miljard dollar (180 miljard euro). Een stijging van 44 procent ten opzichte van de 163.1 miljard dollar (125 miljard euro) in 2012. Het aantal mobiele transacties stijgt van 200.8 miljoen in 2012 tot 245.2 miljoen in 2013, verwacht Gartner.

‘We verwachten dat het mobiele transactievolume en de transactiewaarde gemiddeld met 35 procent per jaar zullen groeien tussen 2012 en 2017’, zegt Sandy Shen, research director bij Gartner. ‘Onze prognose hebben we gesteld op een marktwaarde van 721 miljard dollar in 2017, met 450 miljoen gebruikers wereldwijd.’

Bankbetalingen en online shoppen
Op dit moment zijn mobiele bankbetalingen en online aankopen via de smartphone de grootste bijdragers aan de groei van mobiele transacties. Zij vertegenwoordigen respectievelijk 71 procent en 21 procent van de markt. Volgens Gartner zal het aantal online aankopen via de mobiele telefoon verder groeien wanneer deze optie meer wordt geoptimaliseerd.