Twinkle | Digital Commerce

DNB over betaaldienstverleners voor webwinkels

2017-05-27
152142

Wanneer u de betaalprocessen voor uw webwinkel uitbesteedt aan een betaaldienstverlener, controleer dan wel of dat bedrijf niet illegaal is. Dat kan u een boel ellende besparen, aldus De Nederlandsche Bank (DNB).

Tekst: De Nederlandsche Bank

Een betaaldienstverlener is een bedrijf dat geld van de ene persoon of instelling naar de andere doorbetaalt. De klanten van webshops betalen vaak via internet. Veel webshops hebben daarom een bedrijf in de arm genomen dat voor hen de betalingen uitvoert: de betaaldienstverlener (ook wel payment service provider of kortweg psp genoemd).

Hoe staat het met uw betaaldienstverlener? Weet u zeker dat hij niet illegaal werkt? Werkt hij met een vergunning van de Nederlandsche Bank (DNB)? Of is hij daar aangemeld? Controleer dat altijd. Dat kunt u doen op de website van DNB, de organisatie die toezicht houdt op de markt van betaaldienstverleners. Op Toezicht.dnb.nl vindt u twee registers met overzichten van bedrijven: betaaldienstverleners met een vergunning en betaaldienstverleners die zijn aangemeld bij DNB.

Betaaldienstverleners met vergunning
Eén register (pdf, pagina 3 e.v.) omvat alle betaaldienstverleners die een vergunning hebben van DNB. Al deze bedrijven staan onder toezicht. De toezichthouder kijkt naar allerleizaken. Bijvoorbeeld: gaat het bedrijf zorgvuldig om met het geld dat hem wordt toevertrouwd? Is de leiding betrouwbaar en deskundig? Hoe staat het met de bedrijfsvoering? Als al die zaken in orde zijn, dan loopt u minder risico.Maar let op: toezicht biedt geen garantie. Ook een bedrijf met een vergunning kan failliet gaan. Natuurlijk is deze kans wel kleiner bij bedrijven die onder toezicht staan.

Aangemelde betaaldienstverleners
Het andere register (pdf, pagina 18 e.v.) is een lijst van betaaldienstverleners die aangemeld zijn bij DNB. Zij zijn relatief klein. met een omzet van minder dan drie miljoen euro per maand. Deze betaaldienstverleners hoeven daarom geen vergunning aan te vragen: de zogenoemde vrijgestelde betaaldienstverleners. DNB houdt geen toezicht op deze bedrijven. Wel moeten zij aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze het geld dat de klanten van de webshop betalen op een aparte rekening zetten. Ook moeten de bestuurders betrouwbaar zijn en mogen zij alleen met in Nederland gevestigde webshops zaken doen.

Onlangs heeft de toezichthouder een onderzoek gedaan onder alle vrijgestelde betaaldienstverleners die in het register zijn opgenomen. Daaruit kwam naar voren dat sommige dienstverleners niet langer aan alle vereisten voldeden. Zo was de omzet van enkele bedrijven boven de grens van drie miljoen euro per maand gestegen. DNB heeft deze bedrijven gedwongen om óf wijzigingen door te voeren, óf een vergunning aan te vragen, óf de activiteiten te staken.

Illegale betaaldienstverleners
Het is verboden voor betaaldienstverleners om zaken te doen zonder vergunning of aanmelding bij DNB. Ondanks dit verbod krijgt de toezichthouder nog regelmatig meldingen over dergelijke illegale betaaldienstverleners.

Controleer het zelf!
Elk bedrijf kan beweren een vergunning van DNB te hebben. Maar is dat ook zo? Meestal klopt dat, maar niet altijd. Controleer dus altijd zelf in het register of een bedrijf een vergunning heeft of aangemeld is bij DNB. Dan weet je zeker dat je niet met een illegaal bedrijf van doen hebt.

Meer informatie?
Op Toezicht.dnb.nl vindt u uitgebreide informatie over dit onderwerp, het register van betaaldienstverleners met een vergunning en het register van vrijgestelde betaaldienstverleners.