Twinkle | Digital Commerce

Kroes wil concurrentie op Europese betaalmarkt

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:39

Niet de Europese Commissie, maar de marktwerking tussen banken onderling moet bepalen welke betaalmethode wordt gebruikt in alle 31 landen van de Single Euro Payment Area (SEPA), dat op 1 januari van start gaat. 'De markt heeft geen behoefte aan eensgezinde standaarden.'

Op 1 januari 2008 wordt in Europa, onder toezicht van de Europese Raad voor Betalingen (EPC), de Single Euro Payment Area van kracht. Dit betekent de 31 aangesloten landen in principe allemaal ernaar streven om één betaalmethode accepteren. Hiermee wordt het doen of ontvangen van internationale betalingen, mits het een SEPA-land betreft, even gemakkelijk als bij huidige binnenlandse betalingen, aldus Kroes.

De Europese Commissie voelt er niet veel voor om van boven af alle landen één betaalsysteem op te leggen dat in alle SEPA-landen wordt geaccepteerd. Dat heeft EU-Commissaris Neelie Kroes (Mededingingszaken) maandag in Brussel gezegd. 'Waarom het aantal partijen terugbrengen tot één of twee en daarmee de markt afbakenen, als er ook meerdere spelers toegelaten kunnen worden?', vraagt Kroes zich hardop af. 'Het bevordert de marktwerking en maakt het voor nationale of zelfs regionale partijen mogelijk om SEPA-geschikte betaalsystemen te ontwikkelen.'

Volgens EU-Commissaris is het goed mogelijk dat er commerciële betaalmethodes worden opgezet die SEPA-compliant zijn. 'Banken zouden zelf moeten kunnen beslissen of ze meedoen aan een bepaalde betaalmethode met een voor hen interessant businessmodel', vindt Kroes. Voorwaarde is wel dat het betaalsysteem banken uit andere SEPA-landen toelaat. Bovendien wordt hiermee voorkomen dat banken nieuwe pasjes gaan invoeren die al dan niet internationaal geaccepteerd zijn en waarvoor de consument meer moet betalen.

Kroes geeft toe dat er nog veel moet gebeuren om alles tijdig klaar te hebben. Er ligt nu een SEPA Cards Framework, maar daarop is veel kritiek van winkeliers en consumenten dat ze helemaal niet bij het proces worden betrokken. 'Ik ben ervan overtuigd dat het bevorderen van de concurrentie in het SEPA-proces en zo de onderlinge strijd op de betaalmarkt opvoert, dat dit tot succes leidt', aldus Kroes.