Twinkle | Digital Commerce

'EBay in de race voor overname QXL Ricardo'

2017-05-26
175127
  • [nieuws]
  • 1:15

webshop2Volgens nog onbevestigde berichten is eBay één van de bedrijven die in de race is om internetveiling QXL Ricardo over te nemen. Voor eBay zouden vooral de activiteiten van QXL Ricardo in Oost-Europa interessant zijn.

EBay Nederland wil geen commentaar geven omdat het bedrijf niet reageert op geruchten en speculaties. QXL Ricardo heeft echter bevestigd dat er een overnamebod is uitgebracht. Op 21 november houdt het bedrijf een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarin de overnameplannen aan de aandeelhouders zullen worden voorgelegd.

Volgens Adrian Kearsey, analist bij Evolution Securities, is eBay een logische kandidaat om QXL over te nemen, zo zegt hij in de Britse krant Times. QXL Ricardo heeft een stevig marktaandeel in Oost-Europa opgebouwd, waar ongeveer driekwart van de omzet vandaan komt. Ook is het bedrijf onlangs in Rusland van start gegaan.

De overname zou geen verrassende stap zijn voor eBay. De internetveiling nam in het verleden eerder bedrijven over om aanwezigheid in bepaalde regio's te verkrijgen. Zo werd in 2004 al Marktplaats.nl voor 225 miljoen euro ingelijfd door eBay.

QXL Ricardo heeft een roerig verleden achter de rug. Het Britse QXL nam in 2000 branchegenoot Ricardo over, dat destijds ook nog in Nederland actief was onder de naam Ricardo.nl. Het gefuseerde bedrijf QXL Ricardo werd in 2004 voor ruim 17 miljoen euro overgenomen door investeringsgroep Tiger Acquisition Corporation.

Het Britse bedrijf werd jarenlang gedomineerd door een managementcrisis. In 2005 werd de drie jaar durende ruzie met het management van de Poolse divisie afgekocht.