Twinkle | Digital Commerce

Nokia gaat strijd aan met Apple

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 2:52

Nokia komt binnenkort met een eigen digitale muziekdienst. Dat maakte het bedrijf deze week bekend. De Nokia Music Store opent nog dit jaar zijn virtuele deuren. Bezoekers kunnen er muziek downloaden en op hun computers of mobiele telefoons opslaan, ook via draadloze netwerken. Apple liet onlangs weten dat dit (nog) niet mogelijk is bij de iPhone. Door directe downloads te bieden gaat de Nokia Music Store een stap verder dan iTunes. Daar moeten gebruikers de nummers eerst downloaden naar hun computers voordat ze ze op de iPod of iPhone kunnen zetten. De Nokia Store zal eerst op de Europese markt geïntroduceerd worden. Volgens analisten zal het Apple ertoe aanzetten een soortgelijke dienst te ontwikkelen.

Volgens The New York Times bereikt de rivaliteit tussen Apple en Nokia in de mobiele business hiermee zijn hoogtepunt. 'Het is duidelijk een directe aanval op Apple', zegt analist Seamus McAteer van onderzoeksbureau M:Metrics in de krant. Nokia ontkent ook niet naar zijn rivaal te hebben gekeken bij de invulling van de nieuwe service. 'Ik weet niet wanneer je kopieert en wat origineel is, maar als iets goed is, dan kopieer ik het graag', zegt Anssi Vanjoki, manager bij de multimedia-afdeling van Nokia, als reactie op de vraag naar overeenkomsten tussen de iPhone, iTunes en de nieuwe diensten en mogelijkheden die Nokia bekendmaakt.

Operators

Met de muziekwinkel zal Nokia ook de strijd aangaan met operators van mobiele netwerken. In veel gevallen hebben zij zelf muziekdiensten ontwikkeld. Maar analisten zeggen dat behalve in Azië, de mobiele diensten zich nog maar langzaam ontwikkelen, ondanks de vele euro's die door netwerk operators in de ontwikkeling van de technologie zijn gepompt. 'Eigenlijk zegt Nokia: "jongens, jullie hadden de kans om muziekwinkels te runnen, maar het werkte niet. Dus nu gaan wij onze consumenten geven waar ze om vragen"', zegt Paul Jackson, analist bij Forrester Research.

Game-platform

Tegelijkertijd komt Nokia ook met een gameplatform, onder de naam N-Gage. Een aantal bedrijven uit de game-industrie heeft al toegezegd games te zullen leveren die als download aangeboden worden. Nokia zegt dat het alle mobiele content en internetdiensten onder het merk Ovi aan zal bieden, wat 'deur' in het Fins betekent. Nokia, een Fins bedrijf, laat nog niet veel los over de mogelijkheden van Ovi. Het bedrijf heeft wel duidelijk de ogen op Apple gericht. Maar volgens analisten zullen vooral netwerkoperators merken dat het telefoniebedrijf zijn diensten uitbreidt. Het kan de relatie met fabrikanten beïnvloeden.

Samenwerken

Orange, onderdeel van France Télécom heeft bijvoorbeeld een samenwerkingsovereenkomst met Sony Ericsson. Met de Walkman-telefoons van Sony kom je met een druk op de knop in de Orange music store. Andere bedrijven sluiten ook dergelijke overeenkomsten. Maar mobiele operators die hebben toegezegd met Nokia samen te werken zullen nu proberen deze features tegen te gaan, omdat het nu overlap heeft met de eigen diensten. Toch heeft Nokia een sterke onderhandelingspositie, omdat het meer dan 400 miljoen telefoons per jaar verkoopt. Meer dan eenderde van de wereldwijde markt is in handen van het Finse bedrijf. Dus telefoonverkopers zullen niet snel het populaire toestel uit hun aanbod verwijderen.

Nokia zegt dat een nummer voor 1 euro aangeboden zal worden, en voor 10 euro worden albums verkocht. Dit is ongeveer in dezelfde prijscategorie mobiele muziekdiensten. Maar consumenten zullen ook moeten betalen voor het gebruik van het netwerk. Steeds meer operators bieden inmiddels maandelijkse vaste prijzen voor toegang tot het netwerk.