Twinkle | Digital Commerce

Niet verder procederen tegen Staat

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:07

De Nederlandse Thuiswinkel Organisatie (Thuiswinkel.org) en de thuiswinkelbedrijven WehkampOttoNeckermann.com en Klingel hebben besloten niet verder te procederen tegen het ministerie van Financiën.

De thuiswinkelbedrijven spanden in april 2006 een kort geding aan tegen het ministerie vanwege het besluit om de hoogte van de maximale kredietvergoeding te verlagen, maar verloren het kort geding.

Blijven bij standpunt

Hoewel de thuiswinkelbedrijven hebben besloten niet verder te procederen, blijven zij bij het standpunt dat het ministerie van Financiën ten onrechte de indruk heeft gewekt dat kopen op krediet bij thuiswinkels één van de oorzaken is van het toenemende aantal problematische schuldsituaties in Nederland. ‘Ook heeft de minister van Financiën nagelaten te toetsen of de maatregel het gewenste effect zal hebben. Het besluit van de Minister berust op veronderstellingen en niet op feitelijke onderbouwingen’, aldus Thuiswinkel.org.

Koppelen van bestanden

De thuiswinkelbedrijven geven aan zich in te zullen blijven zetten voor daadwerkelijke oplossingen. Daarbij denken zij aan het koppelen van bestanden van energiebedrijven, telefoonmaatschappijen en woningcorporaties om de kredietwaardigheid van een consument beter te kunnen toetsen en het verlagen van de krediettoets bij BKR tot een bedrag van 150 euro.

Daarnaast wordt de dialoog met het ministerie van Financiën voortgezet. 'Het is in ons beider belang om daadwerkelijk het aantal problematische schulden terug te dringen', aldus Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org.