Twinkle | Digital Commerce

CBS: online platformen zijn transparant over verzamelen gegevens

2023-09-12
1000562
  • [nieuws]
  • 0:55

De meeste van de Nederlandse online platformen zijn transparant over de gegevens die het van gebruikers verzamelt. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Het statistiekenbureau bekeek bij Nederlandse online platformen hoe zij omgaan met de gegevens van hun gebruikers. In 82 procent van de gevallen kunnen gebruikers op het platform vinden welke gegevens van hen worden verzameld. Niet alle online platformen verzamelen gegevens van gebruikers, dit geldt voor twee derde van het totaal aantal Nederlandse platformen. Bij 12 procent van de platformen wordt gedeeltelijk vermeld welke gegevens worden verzameld, de rest vermeldt dit helemaal niet.

Het CBS keek ook naar hoe transparant platformen zijn over betaalde zoekresultaten. 16 procent van de onderzochte platformen werken met betaalde zoekresultaten. In 72 procent van de gevallen is het zichtbaar voor klanten als het om een betaalde zoekresultaat gaat.

Tot slot gaat het CBS ook in op de controle van reviews. 87 procent van de platformen blijkt de echtheid van reviews en ratings van producten of aanbieders op hun site te controleren.