Twinkle | Digital Commerce

BCC vraagt faillissement aan (update)

2023-09-22
1000562
  • [nieuws]
  • 1:11

De bewindvoerders van BCC hebben het faillissement van de winkelketen aangevraagd. Het bedrijf vroeg vorige week uitstel van betaling aan.

De faillissementsaanvraag is een logisch vervolg van de surseance van betaling, dat als voorportaal geldt. Nu kan worden gekeken naar de mogelijkheden van een doorstart, zo meldt RTL Z.

De werknemers van BCC zijn vandaag op de hoogte gebracht van de faillissementsaanvraag. Eind 2021 werkten er nog 1.350 medewerkers bij BCC, dat over 58 winkels beschikt. Die winkels blijven voorlopig open, schrijft de NOS. Dit om een kans op een mogelijke doorstart te vergroten.

Vorige week werd bekend dat BCC in financiële nood verkeert. ‘Huur, lonen, energie zijn allemaal duurder geworden. Om geld te verdienen moet je simpelweg hogere marges maken, maar grote leveranciers weigeren in die richting te bewegen’, zei ceo Michiel Witteveen toen tegen het FD.

Experts waren niet verbaasd over de surseance van betaling en zagen het ook niet goedkomen met de keten. ‘Met welke propositie gaan ze dat dan doen?’, aldus Dirk Mulder, Sectorbanker Trade & Retail bij ING vorige week in een reactie. ‘Online zijn er al genoeg spelers en met MediaMarkt heb je op fysiek vlak een concurrent die innovatief werkt met leveranciers en productcategorieën.’

Update 22-9

De rechtbank in Amsterdam heeft BCC failliet verklaard. Gisteren werd het faillissement aangevraagd door de bewindvoerders. De ongeveer 1.000 werknemers van BCC verliezen daardoor hun baan. De komende tijd wordt gekeken naar een doorstart.